Prijsstijgingen woningmarkt niet zo extreem als in andere Europese landen

24 april 2019

Nederland zit netjes in de Europese middenmoot wat prijsstijgingen betreft, zo liet het FD recent weten. Vooral als je kijkt over een wat langere termijn, de afgelopen vijf jaar, zijn de koopwoningen met een derde in prijs gestegen. In bijvoorbeeld Ierland zijn de cijfers veel extremer: daar nam de prijs met 80% toe.

In de middenmoot

Hoe langer de termijn die we bekijken, hoe meer Nederland gemiddeld uitkomt wat de stijging van de huizenprijzen betreft. Als we bijvoorbeeld terugkijken tot voor de crisis (2008), komt ons land precies in de middenmoot uit. In deze periode zijn de prijzen van onze koopwoningen bijna 12% toegenomen.

Invloed van de crisis

Waarom nu juist de middenmoot? Dit komt mede omdat de woningmarkt in ons land sterk heeft geleden onder de crisis. In omliggende landen was dat minder, waardoor hun prijzen sterker zijn gestegen de afgelopen elf jaar. Zij hadden immers minder schade om van te herstellen. In Duitsland bijvoorbeeld met 49%, in het Verenigd Koninkrijk met 30% en in België met 32% gemiddeld.

Top vijf

Op de korte termijn ligt dit anders. Het CBS maakte recent bekend dat koophuizen in het laatste kwartaal van 2018 11,3% duurder waren dan diezelfde periode het jaar ervoor. Nederland zit dan zelfs in de top vijf van sterkste prijstoenames, alleen in Slovenië, Letland, Tsjechië en Luxemburg nemen stijgen de huizenprijzen harder.

Verkoopprijs neemt af

Toch zet deze trend in Nederland waarschijnlijk niet door, de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2019, was ‘maar’ 8,1% hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2018 nam de gemiddelde verkoopprijs zelfs met 1,6% af naar €294.000.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Erfdienstbaarheid

Erfdienstbaarheid is een last waarmee een onroerende zaak, het dienende erf, ten behoeve van een andere onroerende zaak – het heersende erf – is bezwaard.