Voor het eerst in jaren: dalende huizenprijzen!

16 april 2019

Afgelopen drie jaar was het alsmaar hetzelfde liedje, de huizenprijzen bleven maar stijgen, maar daar is in het eerste kwartaal van 2019 verandering in gekomen. Ook is de verkooptijd van de gemiddelde woning toegenomen. Wordt dit een trend?

Minder dure woningen verkocht

In de maanden januari, februari en maart van dit jaar kostte een woning gemiddeld €294.000, dat is ruim €5.000 minder dan het gemiddelde huis dat in het laatste kwartaal vorig jaar van eigenaar wisselde. De makelaarsvereniging NVM, die met de cijfers naar buiten kwam, gelooft niet direct dat de daling het volgende kwartaal zal worden voortgezet. Dit omdat er de afgelopen drie maanden vooral minder dure woningen zijn verkocht.

Daling een trend?

Waar de prijzen in het laatste kwartaal van 2018 nog met 10,3% zijn toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, bleek recent dat de verkoopprijzen in een select aantal gemeenten in Nederland nu juist dalen. Goed nieuws voor velen, al zal deze trend voorlopig nog maar in heel beperkte delen van het land zichtbaar zijn.

Stijging meer geleidelijk

NVM verwacht dit jaar een prijsstijging van ongeveer 6%, dus nog steeds een stijging, maar wel eentje die meer geleidelijk gaat dan voorgaande jaren. De gemiddelde woningprijs blijft in 2019 waarschijnlijk zo hangen rond de €300.000. De woningmarkt lijkt langzaam in rustiger vaarwater terecht te komen, bijvoorbeeld ook omdat de gemiddelde periode dat een huis te koop staat toeneemt. Van 39 dagen in de laatste twee kwartalen van 2018 naar ruim 45 dagen in de afgelopen maanden.

Aanbod vs. vraag

Wat de oververhitting van de huizenmarkt betreft, lijken we dus over het kookpunt heen. Toch is er nog lang geen sprake van een ideale situatie, vooral omdat de verschillen tussen de prijsklassen zo groot zijn. Het aanbod sluit totaal niet aan op de vraag. Er werden afgelopen kwartaal 41% minder woningen onder de €150.000 verkocht, vergeleken met de eerste maanden van 2018. Juist aan de prijzige kant namen de transacties toe, het aantal verkopen van woningen tussen de €300.000 en €750.000 nam met 15% toe.

Meer verkocht in het noorden

Afgelopen kwartaal viel nog iets op: in regio’s met lage huizenprijzen (bijvoorbeeld Groningen en Drenthe) steeg het aantal verkochte woningen, terwijl op duurdere plekken genoeg te koop staat, maar veel minder wordt verkocht dan voorheen. In totaal wisselden in de afgelopen vier kwartalen bij NVM-makelaars krap 150.000 woningen van eigenaar, en werden er 7.500 nieuwbouwwoningen verkocht.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vermogensbelasting

In het oude belastingstelsel werd er een vermogensbelasting geheven, dit is nu vervangen door de vermogensrendementsheffing.