Klik hier om WhatsApp te openen

Prijsstijging koopwoningen vlakt verder af

24 augustus 2022

De huizenmarkt koelt af. Koud is het er nog niet, maar de tijd van keiharde prijsstijgingen lijkt voorbij. Door de hogere hypotheekrente daalt het aantal transacties en wordt er minder overboden. Hierdoor waren de huizenprijzen in juli nog ‘maar’ 14,5% hoger ten opzichte van dezelfde maand in 2021.

Afkoelende woningmarkt

In juni lag de prijsstijging van een gemiddeld koophuis nog op 16,6% (vergeleken met juni vorig jaar). Begin dit jaar was de prijsstijging zelfs nog 21,1%. Deze cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster recent bekend. Het is duidelijk, de woningmarkt is langzaam aan het afkoelen.

Open dagen en minder overbieden

Die ‘afkoeling’ betekent helaas niet een groter aanbod voor een kleinere prijs. Door de toegenomen hypotheekrente kan men minder lenen en zijn veel woningen voor de gemiddelde koper onbereikbaar geworden. Een woning staat tegenwoordig langer te koop dan in de oververhitte periode vorig jaar, ook wordt er veel minder overboden. Hier en daar is er zelfs voor makelaars weer de mogelijkheid om open dagen te organiseren om te koop staande huizen aan te prijzen.

Aantal verkochte huizen daalt

Het aantal verkochte woningen is in juli drastisch gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om zo’n 16.000 woningtransacties, 14% minder dan in juli 2021. Over de eerste zeven maanden van dit jaar zie je dezelfde trend: er zijn in totaal ruim 108.000 huizen verkocht, ruim 20% minder dan van januari tot en met juli vorig jaar.


Heb jij op de afkoelende woningmarkt een huis gevonden die bij je past? Laat je door een van onze experts adviseren over een net zo passende, voordelige hypotheek!

Auteur: Francis Boer