Populariteit aflossingsvrije hypotheek neemt toe

Afgelopen jaren werd vooral gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheek. Zo zouden zo’n 200.00 huiseigenaren met deze hypotheekvorm aan het einde van hun looptijd in de problemen kunnen komen. Inmiddels wint deze hypotheek (weer) veel terrein, onder jongeren zowel als 57-plussers.

Flexibel

Het is niet zo vreemd dat een steeds grotere groep de voorkeur geeft aan de lage maandlasten en flexibiliteit van aflossingsvrij. Je betaalt maandelijks namelijk alleen hypotheekrente. Bij een standaard annuïteiten of lineaire hypotheek los je structureel af, dat doe je bij deze hypotheekvorm niet. Dit maakt je flexibel, je vermogen zit immers niet in stenen.

Relatief veel rente

Een ander voordeel is dat je soms een groter bedrag kan lenen dan bij de standaard hypotheekvormen. Maar er zijn ook nadelen: zo profiteer je wellicht minder van de hypotheekrenteaftrek én moet je zelf zorgdragen voor de aflossing van je lening aan het einde van de looptijd. Ook betaal je relatief veel rente omdat je niet tussentijds aflost.

Aandeel 38%

Toch houdt dat tegenwoordig steeds minder woningeigenaren tegen. In het eerste kwartaal van 2021 is het aandeel aflossingsvrije hypotheken gestegen tot 38% volgens het Hypotheken Data Netwerk. Als je je eerste hypotheek afsluit als starter, mag max. 50% van de woningwaarde aflossingsvrij zijn. Voor dit deel mag je de hypotheekrente dus niet fiscaal aftrekken. Is dit heel nadelig? Nee, met de lage rentes van het moment valt het belastingvoordeel tegen.


Van de 57-plussers kiest maar liefst 53% voor een aflossingsvrije hypotheek. Bij het oversluiten van een hypotheek is een aflossingsvrij deel een voordelige optie voor deze groep. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je overwaarde opnemen.

Iets voor jou, zo’n aflossingsvrije hypotheek? Laat je hierover goed informeren door één van onze adviseurs!

Waarmee kunnen we je helpen?