Per 2021 strengere regels rondom oversluiten naar NHG

1 oktober 2020

Heb jij op dit moment een hypotheek zonder NHG en zou je willen oversluiten naar een lening mét NHG? Doe dat dan snel! Vanaf volgend jaar zijn er namelijk aanvullende eisen wanneer je je hypotheek wil oversluiten naar een NHG-variant.

Marktwaarde woning binnen kostengrens

Het kan qua rente veel schelen: een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie, of eentje zonder. Gemiddeld zo’n 0,5%. Logisch dus dat huiseigenaren met een hypotheek zonder NHG graag oversluiten als dat mogelijk is. Er geldt op dit moment maar één regel: de marktwaarde van je woning moet binnen de NHG-kostengrens vallen, die dit jaar op €310.000,- ligt. Vanaf volgend jaar wordt het lastiger, zo maakte de stichting die verantwoordelijk is voor NHG bekend.

Noodzakelijk of niet?

De voorwaarden voor het oversluiten naar een NHG-hypotheek worden strenger. NHG wil zich namelijk explicieter richten op kwetsbare groepen en consumenten in een kwetsbare situatie. Daarom gelden vanaf 2021 de volgende aanvullende regels: oversluiten naar NHG mag alleen als het  noodzakelijk is om de eigen woning te kunnen behouden. Er is wel een uitzondering: oversluiten naar NHG mag óók als je je huidige aflossingsvrije hypotheek deels omzet naar een hypotheek met aflosvorm.

Kostengrens stijgt

Recent maakten we al bekend dat er meer gaat veranderen op NHG-gebied in 2021. De kostengrens gaat flink omhoog, die stijgt van €310.000,- naar €325.000,-. Voor een woning die je gaat verduurzamen, kun je tot €344.500,- lenen. Maar wat is Nationale Hypotheek Garantie ook alweer? En wat levert het je precies op?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds.

Dit jaar nog oversluiten naar een NHG-hypotheek en profiteren van een voordelige rente? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is het vroegere huurwaardeforfait. De denkbeeldige inkomsten uit de eigen woning worden uitgedrukt in het zogenoemde eigenwoningforfait. Bij de aangifte inkomstenbelasting dient dit forfait bij het inkomen te worden …