Oververhitte woningmarkt leidt niet tot minder voorbehoud  

Recent kwam brancheorganisatie VBO Makelaars in het nieuws omdat ze een bouwkundige keurig verplicht willen stellen. Velen zouden daar met de huidige woningnood vanaf zien, net als van het voorbehoud financiering. Dit valt mee, zo onderbouwde minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Kamer. Wél zijn huizenkopers slecht op de hoogte van wat ze überhaupt ondertekenen.

Onderzoek

De Tweede Kamer had gevraagd naar een onderzoek over voorbehouden in het koopcontract. Hoe wordt daar door de huizenkoper mee omgegaan? Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren presenteerde recent de resultaten in een brief. Ruim 3.500 huisaankopen tussen 2012 en 2017 werden onderzocht en daar kwam het volgende uit: in 70% van de gevallen nam de koper een voorbehoud van financiering op in het koopcontract. In 28% van de gevallen was er sprake van een voorbehoud bouwkundige keuring.

Minder voorbehoud bouwkundige keuring

De cijfers over de onderzochte vijf jaar werden met elkaar vergeleken, waaruit geconcludeerd kon worden dat er door de tijd heen niet minder vaak een financieringsvoorbehoud werd opgenomen. Wél nam het voorbehoud bouwkundige keuring door de tijd heen af: in 2012 stond het in 32% van de koopcontracten en in 2017 in nog maar in 25%. Heeft dit – zoals VBO Makelaars pas suggereerde – te maken hebben met de krapte op de woningmarkt? Dat kopers het bouwkundig voorbehoud achterwege laten om kans te maken op een huis?

Geen trend

Kajsa Ollongren vindt zelf dat er nog geen sprake is van een dergelijke, structurele trend. Vooral niet omdat vanaf 2018 de bouwkundige keuring standaard is opgenomen in de modelkoopovereenkomst. Hierdoor zal het percentage, zo verwacht ze, sowieso weer gaan stijgen. Maar waarom zien mensen dan steeds meer af van het voorbehoud bouwkundige keuring? Uit de enquête bleek dat 60% er zelf niet het nut van inzag, en dat in twee derde van de gevallen de aankoopmakelaar hen had ingefluisterd dat ‘t niet nodig zou zijn.

Te weinig kennis

Hoewel de daling nog steeds iets te maken kán hebben met de oververhitte woningmarkt, ziet Ollongren geen noodzaak om, zoals VBO Makelaars aanraadt, de bouwkundige keurig verplicht te stellen. Wel is er een andere opdracht voor de overheid weggelegd, zo maakt ze op uit het onderzoek. Hieruit blijkt namelijk dat veel kopers helemaal niet goed weten wat ze ondertekenen bij de aankoop van een huis.

Informatiecampagne

Ruim 6% van de ondervraagden wist niet meer welke (ontbindende) voorwaarden in het contract stonden en 10% kon de prijsklasse waar hun aankoop binnen viel niet meer noemen. Hierom is het tijd voor een informatiecampagne in samenwerking met makelaars, notarissen en consumenten. Zodat er doordacht en voorzichtig wordt omgesprongen met een belangrijke financiële beslissing als het kopen van een huis – en alle voorwaarden die daaraan wel of niet zijn verbonden.

Waarmee kunnen we je helpen?