Oversluiters houden de hypotheekmarkt ‘gezond’

9 september 2019

De eerste drie maanden van 2019 bleef de hypotheekomzet bij vele geldverstrekkers flink achter. Inmiddels gaat het een stuk beter met de hypotheekmarkt, maar dat ligt vooral aan klanten die hun hypotheek oversluiten. Steeds minder starters en doorstromers hebben de mogelijkheid een (nieuw) huis te kopen.

Hersteld, of niet?

IG&H Consulting presenteert ieder kwartaal een uitgebreide update over de hypotheekmarkt, en hun cijfers laten een aantal interessante trends zien. Zo hebben alle kredietverstrekkers samen zo’n €24 miljard aan omzet gedraaid, ruim €2 miljard meer dan er in de eerste drie maanden van dit jaar werd omgezet. Toch is het meer dan €3 miljard minder dan er in dezelfde periode van topjaar 2018 werd gerealiseerd.  

Krimp

Afgelopen vijf jaar groeide de hypotheekmarkt explosief, maar de afgelopen drie kwartalen is er – vergeleken met het jaar ervoor – een behoorlijke krimp te zien. Er werden zo’n 76.000 hypotheken afgesloten van april t/m juni, dat is 12% minder dan in diezelfde periode in 2018. Omdat de huizenprijzen zo zijn toegenomen, en daarmee de hypotheekbedragen, kwam de omzetdaling ‘maar’ op 9% neer.

Doorstromers vs. Oversluiters

Van de drie eerder benoemde groepen, de oversluiters, doorstromers en starters, sluit de tweede groep nog steeds de meeste hypotheken af. Maar gaat dat zo blijven? Qua omzet daalde het aandeel doorstromers met 20%. De huizenmarkt is voor starters ook steeds onbereikbaarder, bewijst de hypotheekomzet van deze groep nog maar eens: die daalde met 11%. De oversluiters echter realiseerden een omzetgroei van 15%, vooral gemotiveerd door de lage rentes.

Groeiende groep

Waarschijnlijk gaat de groep oversluiters in het derde kwartaal nog verder groeien. Dit komt voornamelijk omdat kredietverschaffers de  lage kapitaalrente ook éindelijk doorberekenen in de hypotheekrente, die op het moment historisch laag ligt. Dit kan juist de banken met grote hypotheekportefeuilles kwetsbaar maken, veel van hun klanten zullen wellicht besluiten over te stappen op bijvoorbeeld een verzekeraar die een lagere hypotheekrente biedt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aanmerkelijk belang

Van aanmerkelijk belang is sprake als een persoon ten minste (een recht op) 5% van de aandelen van een N.V. of B.V. in bezit heeft.