Oversluiten hypotheek zorgt voor meer hypotheekaanvragen

13 april 2016

Nederlanders sluiten massaal een hypotheek af. Het aantal hypotheekaanvragen stijgt fors. Via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 74.500 unieke hypotheekaanvragen verzonden. Dat is 34 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015 (55.800) en het hoogste aantal in vijf jaar. De aantrekkende woningmarkt en oversluiten van bestaande hypotheken zijn de reden voor de stijging van de hypotheekaanvragen. Meer weten over oversluiten?

Vaker oversluiten hypotheek

NVM maakte onlangs in haar kwartaalcijfers bekend dat de woningmarkt in de lift zit. Meer verkochte woningen, zorgt voor meer hypotheekaanvragen. Niet verwonderlijk dat het aantal hypotheekaanvragen flink stijgt, nu de huizenmarkt floreert. In het eerste kwartaal van 2012 en 2013 lag het aantal aanvragen bijvoorbeeld net boven en onder 30.000. Nu is dat meer dan verdubbeld. Niet alleen de aantrekkende woningmarkt zorgt voor de stijging. Door de lage hypotheekrente tarieven kiezen veel hypotheekbezitters voor oversluiten. Oversluiten is het opnieuw afsluiten van uw hypotheek op andere voorwaarden en meestal tegen een lagere rente.

Oversluiten hypotheek levert geld op

Hypotheekbezitters kunnen hun lening oversluiten bij dezelfde bank of bij een andere geldverstrekker. De belangrijkste reden om over te sluiten is voor de meesten een verlaging van de maandlasten. Zeker nu de hypotheekrente zo laag is, kan oversluiten honderden euro’s per maand schelen. Oversluiten brengt wel kosten met zich mee, zoals advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, notariskosten en boeterente. De hoogte van de boeterente is afhankelijk van de resterende looptijd van de rentevaste periode, de rente en de maximale extra aflossing. Diverse banken bieden tevens rentemiddeling aan, daarbij hoeft de boeterente niet in een keer worden betaald, maar verrekend in de maandlasten. Laat u niet afschrikken door de kosten. Omdat de hypotheekrente nu zo laag staat, haalt u in veel gevallen de kosten er dubbel en dwars uit. Advies nodig voor het oversluiten of een nieuwe hypotheek afsluiten? Vraag nu advies aan.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Intentieverklaring

Wat is een intentieverklaring? Dit is een verklaring waarin de werkgever aangeeft de werknemer, die op dat moment nog geen vast contract heeft, bij gelijkblijvend functioneren in vaste dienst te …