Oversluiten, een goed idee?

22 januari 2020

De SNS deed een onderzoek onder duizend personen wiens hypotheek een stuk voordeliger zou kunnen qua rentepercentage. Zijn ze zelf gemotiveerd tot oversluiten, of vinden ze het maar gedoe? Gemiddeld kan de consument zo’n €224 per maand besparen door over te sluiten, maar dat lijken velen zich niet te realiseren.

Helft om helft

Volgens recent onderzoek van het Hypotheken Data Netwerk is het ontzettend druk op de oversluitmarkt. Consumenten met ‘oude’, hoge rentepercentages sluiten massaal hun hypotheek over, om te profiteren van de huidige lage rentestanden. Uit het onderzoek van de SNS blijkt juist wat anders: de helft van de consumenten voor wie oversluiten voordelig zou kunnen zijn, is er helemaal niet mee bezig.

Oversluiten spaarhypotheek

Waarom is de helft van die ondervraagde groep er dan niet mee bezig? Een groot deel denkt (onterecht) dat het voor hen niet relevant is, anderen denken dat het teveel tijd kost of dat het veel gedoe gaat opleveren. Zonde! Want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er veel geld valt te besparen. Vooral voor mensen met een annuïtaire of (bank)spaarhypotheek, hun voordeel kan bij oversluiten oplopen tot €1.000 tot €1.350 per maand.

Advies inwinnen

Bij klanten met een lineaire, aflossingsvrije of beleggingshypotheek ligt het verschil vaak zo rond enkele honderden euro’s. Gemiddeld genomen (alle hypotheekvormen vergelijkend) komt de besparing uit op maar liefst €224 per maand. Maar dan, zo tippen de onderzoekers zelf, is het wél belangrijk om hypotheekadvies in te winnen, staar je niet zomaar blind op de scherpste rente, maar laat je informeren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Onderhandse akte

Een onderhandse akte is een akte die is opgesteld zonder tussenkomst van een notaris. Deze aktes worden in veel gevallen toch bij de notaris getekend als de hypotheek passeert. Voorbeelden …