Oversluiten blijft populair

11 april 2019

In 2018 groeide de hypotheekmarkt, maar nam het aantal verstrekte hypotheken juist af met 2,1%. Hoe is dit mogelijk? Onder andere door een grote groep oversluiters, die vooral in het laatste kwartaal hun slag sloegen.

Minder hypotheken

Het aantal nieuwe hypotheken dat wordt afgesloten daalt, terwijl de gemiddelde hypotheeksom stijgt. Zo onderzocht consultancybureau IG&H dat er afgelopen jaar gemiddeld €306.000 werd geleend om een woning te kunnen kopen. Vooral in het laatste kwartaal werden er alleen veel minder hypotheken afgesloten. 12% minder startersleningen ten opzichte van het jaar ervoor en 8% minder doorstroomhypotheken.

Strengere leennormen

Dat er in het laatste kwartaal zoveel minder hypotheken zijn afgesloten dan het jaar ervoor heeft natuurlijk te maken met de immer stijgende huizenprijzen, maar met nog iets anders. Waar men in 2017 nog snel vóór het nieuwe jaar een hypotheek wilde afsluiten (want: strengere leennormen in 2018), was die stimulans er afgelopen jaar niet.

Historisch lage rente

Het aantal oversluiters is wél flink gestegen. Van 78.000 in 2017 naar 96.000 in het afgelopen jaar. In het laatste kwartaal werden er zelfs 36% meer oversluitingen gedaan dan het jaar ervoor. In datzelfde vierde kwartaal was 49% van het totaal aantal hypotheektransacties een oversluiting. Dit zegt een heleboel over de huidige, historische lage rente, die zelfs het trotseren van een flinke boeterente waard is.

Vraag onze experts!

Heb je zelf wel eens overwogen om over te sluiten? Omdat je rentevaste periode bijna afloopt, of omdat de rentetarieven tegenwoordig wel heel veel lager zijn dan jouw maandelijkse hypotheekrente? Vraag een van onze experts wat in jouw situatie het meest voordelig is om te doen. Dat zal niet altijd neerkomen op oversluiten, waarvan een (ons niet bekende) hypotheekadviseur recent wel zijn klanten overtuigde, wat ‘m op een lelijke boete kwam te staan.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die gemaakt worden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in de meeste gevallen om advieskosten, hypotheekaktekosten, taxatiekosten, notariskosten en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek …