Klik hier om WhatsApp te openen

Overlijdensrisicopolis afsluiten – ja of nee?

Waar je eerst veelal verplicht was om tegelijk met het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering te nemen, is dit sinds 2018 geen ‘moetje’ meer. Wanneer is het alsnog slim om te doen en wanneer kun je het beter laten?

Moeten naar mogen

Tot begin 2018 moest je als hypotheeknemer een overlijdensrisicoverzekering (orv) afsluiten als het leenbedrag meer dan 80% van de nieuwe woningwaarde bedroeg en je Nationale Hypotheek Garantie wilde. De organisatie achter de NHG voerde de ovr in om huiseigenaren nog extra te beschermen. Ze behoedt namelijk specifiek tegen de situatie waarin je partner overlijdt en jij zelf de hypotheek niet meer kan betalen. Tegenwoordig mag je een ovr afsluiten, maar hoeft het bij de meeste banken niet meer.

Nodig of niet?

Er zijn genoeg mensen voor wie de overlijdensrisicoverzekering niet nodig is, bijvoorbeeld omdat ze prima alleen de hypotheekkosten zouden kunnen betalen of omdat ze alleen wonen. Toch kan het voor hen ook handig zijn om de orv wel af te sluiten, omdat deze verzekering je bijvoorbeeld in staat stelt minder te gaan werken om voor de kinderen te zorgen, mocht de partner overlijden, of om nabestaanden niet met een eventuele restschuld achter te laten als je zelf heengaat.

Nog steeds verplicht

Sowieso zijn er een aantal banken waar het nog steeds verplicht is om – als de hypotheek hoger is dan 80% van de woningwaarde – een orv af te sluiten, bijvoorbeeld bij Argenta, Woon Bewust, Lloyds Bank en NIBC. Zorg dus in ieder geval dat je hypotheekadviseur weet of je wel of geen orv bij je lening wenst.

Overstappen

Heb jij voordat de nieuwe regels ingingen een orv afgesloten en wil je hier vanaf? Dat is jammer genoeg niet mogelijk: totdat je een nieuwe hypotheekakte afsluit, geldt de overlijdensrisicoverzekering. Wél is het mogelijk om over te stappen van verzekering. Volgens de Consumentenbond en de VEH heeft dat vooral zin als je al langer dan vijf jaar een orv hebt, omdat de premies inmiddels zijn gehalveerd.

In gesprek

Overleg wel goed de mogelijkheden met je geldverstrekker, die kunnen namelijk flinke administratiekosten in rekening brengen als je zomaar overstapt op een andere verzekeraar. In veel gevallen loont het in ieder geval de moeite om met je eigen verzekeraar in gesprek te gaan om te kijken of er mogelijkheden zijn tot premieverlaging.  Bijvoorbeeld doordat je al een deel van je hypotheek hebt afgelost, of je gezondheid is verbeterd (dan kan de risico-opslag omlaag).

Is het niet helemaal duidelijk wat het beste past bij jou situatie, wél of geen orv, laat je hierin vooral adviseren door een van onze experts!

Waarmee kunnen we je helpen?