Overbieden meer regel dan uitzondering

22 oktober 2018

De woningmarkt is inmiddels in zo’n mate oververhit, dat blussen en afkoelen onmogelijk lijkt. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van alle huizen die te koop staan, boven de vraagprijs worden verkocht.

Compleet veranderd

Het CBS baseert hun onderzoek alleen op de woningen die makelaars online aanbieden, waardoor het om nog een grotere groep kan gaan, die zijn of haar huis boven de vraagprijs verkoopt. Uit hun cijfers blijkt dat zelfs bij één op de twintig verkochte huizen de verkoopprijs 10% of meer boven de vraagprijs ligt. De woningmarkt is in vier jaar compleet veranderd, zoveel is duidelijk.

Randstad

In 2014 werd juist nog het merendeel van de woningen ver onder de vraagprijs verkocht. De economie is inmiddels aangetrokken, de hypotheekrente ligt nog laag en de woningbouw blijft achter, allerlei oorzaken die hebben bijgedragen aan de oververhitte markt. Maar, zoals we eerder al beschreven, lang niet overal in Nederland is overbieden de norm. De extremen vinden we vooral binnen de Randstad.

5% meer dan vraagprijs

Inmiddels moet je als potentieel koper van een Amsterdams pand bereid zijn om gemiddeld 5% hoger te bieden dan de vraagprijs. Zelfs daar waar de vraagprijs per vierkante meter al hoger ligt dan ooit. Zo meldt AT5 dat er op dit moment in Amsterdam een appartement van 60m2 te koop staat voor €750.000, wat neerkomt op een slordige €12.500 per vierkante meter.

Kortere verkooptijd

Steden als Haarlem, Utrecht en Almere volgen in dit rijtje. Hier wordt gemiddeld 1% boven de vraagprijs geboden om het huis uiteindelijk te kunnen kopen. Steeds verder breidt het gebied rond populaire, grote steden zich uit waarin de koopprijs stijgt ten opzichte van de vraagprijs. In dezelfde gebieden wordt de verkooptijd ook steeds korter, gemiddeld zit er in Noord-Holland twee maanden tussen te koop zetten en handtekeningen van overdracht bij de notaris.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Annuïteit

Een annuïteit is vast bedrag aan rente en aflossing dat periodiek wordt betaald. De annuïteit kan alleen veranderen als de rente na afloop van een rentevaste periode wijzigt. Bij financieringen …