Is de huizenmarkt de crisis wel te boven?

Niet voor het eerst koppen nieuwssites en kranten dat de huizenprijzen zijn gestegen, dat woningen alleen maar duurder worden en dat de prijs voor een huis nog nooit zo hoog is geweest. Maar geldt dit voor het hele land? Volgens het CBS niet: buiten de Randstad, in een groot deel van Nederland zijn de prijzen nog helemaal niet op het niveau van voor de crisis.

Randstad piekt

Recent kwam het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) met cijfers naar buiten over de woningmarkt in ons land. Wat blijkt? Alleen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland liggen de prijzen (ver) boven die van 2008, terwijl provincies buiten de Randstad achterblijven. Drenthe bijvoorbeeld ‘kampt’ met lage huizenprijzen, daar ligt het prijsniveau nog 6,8% onder dat van 2008.

Een derde

Sinds eind 2013 stijgen de woningprijzen zeker weer, toch is nog maar een derde van de koopwoningen evenveel of meer waard dan in 2008, zo onderzocht de ING. In heel Nederland kelderden de prijzen tijdens de crisis, maar het herstel gaat helemaal niet gelijk op. Waar steden in de Randstad snel doorgroeien, raken provincies als Gelderland, Friesland en Drenthe achterop.

Rimpeleffect?

Wat gebeurt er precies op de woningmarkt, hoe kunnen we dit duiden? Op Nu.nl zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft, dat hoewel het herstel buiten de Randstad minder snel gaat, het wel eenzelfde beweging is, waardoor de prijsstijging vroeg of laat zich ook wel over de provincie verspreidt. Hij noemt dit het rimpeleffect, dat mensen vinden dat de huizenprijzen in de Randstad te hoog worden en op zoek gaan naar een grotere woning voor dezelfde prijs buiten de grote stad.

Samenhang verdwijnt

Prijzen in Amsterdam zijn inmiddels drie keer zo hoog als in Groningen, maar volgens Boelhouwer gaat het hier dus vooral om een tempoverschil, uiteindelijk trekt de huizenmarkt in de provincie ook aan. Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster, is het hier niet mee eens. Hij verwacht juist dat de samenhang van prijzen in verschillende gebieden, die er heel lang in Nederland was, gaat verdwijnen. Onze woningmarkt gaat meer lijken op die van bijvoorbeeld Denemarken, waar huizen in stedelijk gebied veel duurder zijn dan in een landelijke omgeving.

Waarmee kunnen we je helpen?