Ook geen overdrachtsbelasting voor doorstromers?

17 september 2020

Op Prinsjesdag werd in de troonrede het regeringsbeleid voor komend jaar gepresenteerd. Wat betreft het financieren van een koopwoning was er goed nieuws voor starters met betrekking tot de overdrachtsbelasting, zo meldden we al eerder. Maar niet voor starters alleen…

Voorwaarden

De vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis gaat vanaf 2021 gelden voor starters, maar óók voor doorstromers. Je moet als koper dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

– De koper is 18 tot 35 jaar.

– De koper woont zelf in de woning (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.

– De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.

Bewegingsruimte voor jonge kopers

Hoe zit het met kopers vanaf 35 jaar? Zij betalen de (nu ook) geldende 2% overdrachtsbelasting. Als je bijvoorbeeld zelf ouder bent dan 35 en je partner juist jonger, betaal jij over jouw deel van de woning wél die 2% aan overdrachtsbelasting. Hiermee hoopt het kabinet meer kansen en bewegingsruimte te bieden aan een groep die nu bijna niet in staat is een eigen woning te financieren.

Belegger betaalt 8%

Waar de starter en doorstromer met behulp van deze maatregel meer kansen krijgen, wordt het de  belegger, de huisbaas, de verhuurder juist moeilijker gemaakt. Als je een woning koopt en er niet zelf in gaat wonen, betaal je 8% overdrachtsbelasting. Vooral in grote steden moet dit concurrentie van beleggers die appartementen opkopen en duur verhuren, verminderen.

Bouwen, bouwen, bouwen!

Er is behoorlijk wat kritiek op deze, op het eerste gezicht voordelige maatregel. Gaan de huizenprijzen hier juist niet extra van stijgen? En: waren er niet ook mogelijkheden voor beleggers om onder de 8% overdrachtsbelasting uit te komen? De enige oplossing, zo klinkt het van verschillende kanten, is het bouwen van meer betaalbare woningen. Dat is het kabinet gelukkig ook van plan, zo werd op Prinsjesdag bekend. Er wordt 100 miljoen euro aan investeringen naar voren gehaald en 50 miljoen extra geïnvesteerd, zodat er op korte termijn 15.000 tot 25.000 woningen extra worden gebouwd. Daarnaast wordt besluitvorming over 14 grote woningbouwlocaties versneld.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verwerpen

Een erfenis hoef je niet te aanvaarden, je kunt een erfenis ook verwerpen. Maar dit moet dan gelden voor de gehele erfenis, want je kan een erfenis niet gedeeltelijk verwerpen. …