Ongewone rentevaste periode op hypotheek, iets voor jou?

6 maart 2019

Normaliter kiezen consumenten bij het afsluiten van een hypotheek voor de standaard 10, 20 of 30 jaar vast. De laatste tijd proberen banken juist ook mensen over te halen leningen af te sluiten met vreemde rentevaste periodes van 7,12,15 of 17 jaar. Waarom en wanneer zou dat voordelig voor je kunnen zijn?

Minder concurrentie

De concurrentie op de standaard rentevaste periodes is enorm, hypotheekverstrekkers stunten met voordelige voorwaarden en tarieven om klanten binnen te halen. Maar liefst 86% van alle hypotheekaanvragen in 2019 werkt met zo’n standaard periode rentevast. Verschillende geldverstrekkers hebben nu juist renteverlagingen doorgevoerd op ongewone rentevaste perioden, hier is de concurrentie namelijk minder groot.

Verscherpte tarieven

Aanbieders als ABN Amro, Florius Obvion, NN en Van Lansschot verlaagden recent de 15 jaar rentevast (die werd het vaakst verlaagd afgelopen week), maar ook voor de 12 en 17 jaar zijn de rentetarieven verscherpt. De voornoemde geldverstrekkers benadrukken de voordelen van een combinatie van (ongewone) rentevaste perioden, een zogenaamde rentemix.

In de mix

Bij een rentemix combineer je verschillende rentevaste periodes van bijvoorbeeld 7, 12 en 17 jaar, deze constructie is namelijk in veel gevallen voordeliger dan 20 jaar rentevast. Juist door die mix van korte en lange rentes, valt de gemiddelde rente vaak wat lager uit en kun je dus ook sneller aflossen. Het idee is dat je een deel van het te lenen bedrag dus voor een langere periode rentevast leent, en een deel juist korter. Het fijne hieraan is ook dat als er een rentevaste periode afloopt, dat dus altijd maar geldt voor een deel van je geleende bedrag.

Veel onderhoud

Zijn er ook nadelen aan deze constructie? Er is veel onderhoud nodig voor deze mix-constructie. Telkens als er een rentevaste periode afloopt, ga je met de adviseur om tafel en kijk je wat het meest voordelige vervolg is voor dat deel van de lening. Daarnaast kom je nooit helemaal uit je rentevaste periode, dus wordt het moeilijk om compleet boetevrij over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Laat je goed informeren!

Het ligt heel erg aan je persoonlijke situatie of een rentemix van ongewone rentevaste perioden voor jou een geschikte en voordelige optie is. Natuurlijk heeft het ook alles te maken met wat geldverstrekkers precies aanbieden op het moment van afsluiten. Overweeg je een rentemix? Laat je hierover uitgebreid informeren door onze experts!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

VECIBIN

VECIBIN staat voor Vereniging van Certificatie-Instellingen in de Bouw in Nederland. Aangesloten organisaties zijn Bureau Dak Advies, BV Kwaliteitsverklaringen Bouw, BMC (Keurings- en Certificeringsinstituut), IKOB (Stichting Instituut voor Keuring en …