Klik hier om WhatsApp te openen

Omslag in de hypotheekwereld en op de woningmarkt

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om de balans over 2022 op te maken. Dat doet het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat recent allerlei cijfers over de Nederlandse hypotheekmarkt afgelopen jaar publiceerde. Wat blijkt? Het was in hypotheekland een uitzonderlijk jaar, vooral voor starters.

Minder hypotheken

Er werden minder hypotheekaanvragen gedaan. In 2022 registreerde het HDN er 521.433, ruim 7% aanvragen minder dan in 2021. De oorzaken hiervan zijn duidelijk: de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie én de hypotheekrente die omhoog schoot. Hierdoor werden er juist in het begin van het jaar nog veel hypotheken overgesloten.

Dat oversluiten gebeurde juist aan het einde van 2022 bijna niet meer, met een rente van bijna 4% is het niet altijd voordelig om over te sluiten.

Hypotheekbedrag omlaag

Niet alleen het aantal aanvragen daalde, maar ook – en dat is positief – de gemiddelde woningwaarde en het gemiddelde hypotheekbedrag gingen omlaag. Eind vorig jaar lag het hypotheekbedrag gemiddeld genomen op 315.400 euro, zo’n 12% lager dan in december 2021. De oververhitte woningmarkt koelde in rap tempo af. Het woningaanbod nam toe, net als de verkooptijd.

Starter pakt kans op woningmarkt

De woningmarkt was de afgelopen jaren niet toegankelijk voor starters, maar dat veranderde in 2022. Ze deden afgelopen jaar maar liefst 40.800 hypotheekaanvragen. Dat is ruim 12% meer dan in 2021. Vooral in de provincies Utrecht en Gelderland, waar het voor starters eerder bijna onmogelijk was om te kopen, worden ze nu trots huiseigenaar.

En 2023?

Wat gaat er dit jaar gebeuren op de hypotheekmarkt? Lees hier wat experts verwachten en hoe ze onderbouwen dat de rentepiek wellicht voorbij is. Ben jij een starter op woningjacht? Laat onze adviseurs meedenken over de scherpste hypotheek voor jou! Ook als je verhuist naar een nieuwe woning, wil verbouwen of als oudere bijvoorbeeld nadenkt over een opeethypotheek.

 

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?