Klik hier om WhatsApp te openen

Wat is de hypotheekrente verwachting voor 2023?  

Ga jij in 2023 een huis kopen of verkopen? Dan is het fijn om te weten hoe de hypotheekrente zich komend jaar gaat ontwikkelen. Want je kunt anticiperen op een stijgende of juist dalende rente. Lees hier wat de experts verwachten op (hypotheek)rentegebied het komende jaar.

Piek voorbij

Er zijn verschillende graadmeters die ons inzicht kunnen bieden in hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen. Een belangrijke graadmeter is de inflatie. We hebben op het moment te maken met een merkbaar hoge inflatie. Maar blijft dit zo? De piek lijkt voorbij, zo meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij verwachten in ons land komend jaar een gemiddelde inflatie van 8%.

ECB & beleidsrente

De Europese Centrale Bank probeert de inflatie af te remmen door de beleidsrente te verhogen. Hierdoor wordt het duurder voor geldverstrekkers om geld te lenen bij de ECB. Hierdoor stijgt vooral de korte hypotheekrente voor de consument. Omdat de inflatie over haar piek heen lijkt, heeft de ECB de beleidsrente in december nog maar met 0,5% verhoogd, in plaats van de stappen van 0,75% in de maanden ervoor.

Daling kapitaalmarktrente

Waar moeten we naar kijken wat betreft de lange hypotheekrente? De ontwikkeling van de kapitaalmarktrente (over bijv. Nederlandse staatsleningen) geeft een goede indicatie van de lange hypotheekrente verwachting 2023. De kapitaalmarktrente is in 2022 flink toegenomen. Toch is er in december een lichte daling waarneembaar, waarschijnlijk als gevolg van het beleid van de ECB. Ook dit is weer hoopvol.

Drie scenario’s

Wat betekent het voornoemde concreet voor de hypotheekrente verwachting 2023? Het is moeilijk om een voorspelling te doen voor heel 2023. We kunnen wél uitgaan van drie scenario’s, waarvan er één het meest waarschijnlijk is:  de inflatie zal gestaag blijven dalen, waardoor beleggers vertrouwen in het rentebeleid van de ECB houden. De lange hypotheekrente blijft in dit geval ongeveer gelijk aan het huidige niveau.

Zware recessie of heftige inflatie

Een ander scenario: de economische vooruitzichten in Europa worden slechter en we komen in een zware recessie. In dit geval stopt de ECB waarschijnlijk met renteverhogingen, waardoor de hypotheekrente daalt. Tegelijkertijd is het dan logisch dat geldverstrekkers de marge over de hypotheekrente verhogen, omdat de kans op betalingsproblemen in tijden van recessie toeneemt. Een laatste scenario zou zijn dat de inflatie te lang echt hoog blijft, bijvoorbeeld omdat de lonen sneller stijgen dan verwacht. In dat geval zal de ECB de beleidsrente flink verhogen, waardoor uiteindelijk de hypotheekrente toeneemt.

Voorlopig lijkt de hypotheekrente tot stilstand te zijn gekomen, of zelfs licht te dalen. Als je de scenario’s afweegt, is dit dus bést een goed moment om te kopen en een hypotheek af te sluiten. Laat je door een van onze experts adviseren over de hypotheek met de scherpste rente voor jou!

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?