NVM: Meer woningen verkocht en tegen hogere prijs

6 oktober 2016

De woningmarkt blijft booming. Opnieuw zijn er meer woningen verkocht en ook de prijzen zijn gestegen. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM van het derde kwartaal die donderdagochtend 6 oktober bekend zijn gemaakt. In het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars zo’n 41.000 bestaande woningen: 15 procent meer dan een jaar geleden. In totaal gaat het om 53.500 transacties. Ook de prijzen stijgen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning is 240.000 euro. Dat is 1,3 procent hoger dan in het tweede kwartaal en 7,4 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2015.

Grootste stijging sinds 2002

Sinds het dieptepunt van de crisis, in de zomer van 2013, zijn woningen gemiddeld met 16 procent of meer gestegen. De regio Amsterdam streeft af op een stijging van 50 procent en in Utrecht en delen van Noord-Holland ligt de stijging boven de 20 procent. Landelijk is de stijging gemiddeld 7,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2015: dit is de grootste prijsstijging sinds 2002. Opvallend is dat een op de vier woningen voor de vraagprijs of daarboven wordt verkocht. Wordt een woning onder de vraagprijs verkocht, dan is dat in de beeste gevallen slechts een klein percentage (gemiddeld 2,5 procent). Opvallend is dat ook de duurdere woningen sneller van eigenaar wisselen.

In 80 dagen verkocht

Niet alleen zijn er méér woningen verkocht en tegen hogere prijzen, ook de tijd dat een woning te koop is korter. Gemiddeld wisselt een woning binnen 80 dagen van eigenaar, dit is 17 dagen sneller dan een jaar geleden. Tijdens de crisis werd een woning gemiddeld in 158 dagen verkocht.
Het aanbod aan te koop staande woningen daalt in rap tempo. Alle NVM-makelaars hebben momenteel zo’n 101.000 woningen in de etalage, dat is 24 procent minder dan een jaar geleden.

Lage rente en doorstroming

,,De belangrijkste redenen voor de voortdurende stijging van het aantal transacties zijn de op gang gekomen doorstroming, de lage rente en daaruit volgende beperkte woonlasten en de stijgende woningprijzen. Het vertrouwen in de woningmarkt blijft onverminderd hoog”, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma die tijdens het bekendmaken van de cijfers waarschuwde voor de gevolgen van de verhitte woningmarkt. Lees ook: NVM waarschuwt voor tweedeling woningmarkt

prijsontwikkeling

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Economisch eigendom

Bij economisch eigendom heb je dezelfde rechten en plichten als bij een juridisch eigendom en draag je het risico van waardevermindering en tenietgaan van de zaak. Je bent in dit …