NVM waarschuwt voor tweedeling woningmarkt

6 oktober 2016

De NVM waarschuwt voor een tweedeling op de woningmarkt. Bij het bekendmaken van de woningmarktcijfers van het derde kwartaal, vandaag in Amsterdam, waarschuwde voorzitter Ger Jaarsma voor een kloof tussen stad en platteland, maar ook voor een tweespalt tussen verkopers en kopers. Voor verkopers zijn dit gouden tijden, maar voor kopers, en met name starters, wordt de woningmarkt, zeker in verhitte regio’s, moeilijk toegankelijk. Ook zijn er grote regionale verschillen.

Zorgelijke situatie

Uit cijfers van de NVM blijkt dat de huizenprijzen nu gemiddeld 7,3 procent hoger zijn dan in het derde kwartaal van vorig jaar. In de regio Amsterdam zijn de prijzen met 22 echter procent gestegen. Jaarsma sprak over een zorgelijke situatie in de hoofdstad en andere studentensteden.

Gigantische regionale verschillen

De NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal zo’n 41.000 woningen. Het aanbod van te koop staande woningen is met 24 procent afgenomen tot 101.000. De gemiddelde consument heeft nog de keuze uit ruim zeven woningen. “Over het hele land gezien betekent dat we zouden kunnen spreken van een evenwichtige markt”, zegt Jaarsma. “Maar niets is minder waar. De verschillen tussen de regio’s zijn gigantisch. In NVM-regio’s als Amsterdam, Groningen, zuid Kennemerland, Zaanstreek en Utrecht is sprake van een spijkerharde verkopersmarkt, terwijl in NVM-regio’s als noordoost Groningen, noordoost Brabant en Oss de koper nog ruime keus heeft. Het illustreert duidelijk de tweedeling op de koopwoningmarkt.”

Teruglopend aanbod

Ook het komende en laatste kwartaal van 2016 verwacht de NVM een toename van het aantal transacties en stijgende prijzen. “Goed nieuws”, zegt Jaarsma, “maar met de kanttekening dat ook onze zorgen toenemen over het verder teruglopende woningaanbod.” Jaarsma roept op om flink werk te gaan maken van nieuwbouw op de juiste locaties en aansluitend bij de wensen van kopers. Huishoudens met verhuisplannen adviseert Jaarsma om niet blind te staren op krappe stadscentra, maar ook locaties net buiten de steden een kans te geven.

aanbod

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Levering

Levering is de handeling die voorafgaat aan eigendomsoverdracht van onroerend goed. Levering vindt plaats doordat er een door beide partijen ondertekende transportakte wordt opgemaakt en ingeschreven door de notaris.