Klik hier om WhatsApp te openen

Nieuwbouw? Ja! Maar hoe zit het met de hypotheek?

Nieuwbouwwoningen zijn populair. In 2015 werden maar liefst 36 procent meer nieuwbouwhuizen verkocht dan het jaar ervoor.  Ook de prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen. Zo blijkt uit cijfers van de NVM. Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen, maar hoe zit het met de hypotheek?

Huis te koop

Werden tijdens de crisis vele nieuwbouwprojecten gestopt, omdat projectontwikkelaars de huizen aan de straatstenen niet kwijt raakten, inmiddels moet de helft van de nieuwbouwmakelaars weer regelmatig een loting houden na de start verkoop van een nieuwbouwproject. Ook het aanbod van te koop staande nieuwbouwwoningen nam in 2015 met 15 procent af: met andere woorden we kopen weer nieuwbouwhuizen. Dat heeft natuurlijk invloed op de prijs. De prijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 11 procent toegenomen. Dat komt ook doordat er meer twee-onder-1-kap en vrijstaande woningen worden gebouwd én omdat er steeds vaker wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen.

Nieuwbouw en hypotheek

Een nieuwbouwwoning heeft vele voordelen: de woning is nieuw en vergt dus weinig onderhoud en is aan te passen aan de eigen wensen en smaak. Bovendien hoeft voor een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en taxatiekosten te worden betaald. Wel zijn er andere kosten, zoals bouwrente en renteverlies tijdens bouw.

Een hypotheek voor een nieuwbouwwoning werkt anders dan bij een bestaand huis; er is immers nog geen huis als onderpand. Het hypotheekbedrag wordt daarom gestort op een speciale rekening, het bouwdepot, waaruit de aannemer wordt betaald en je dus steeds een stukje huis koopt.

Nieuw huis kopen

Lees hier alles over een nieuw huis kopen.

Waarmee kunnen we je helpen?