NHG stelt strengere eisen aan taxateurs

15 oktober 2009

HOUTEN – Mensen die hun woning willen financieren met een NHG-hypotheek krijgen te maken met strengere regels voor het taxatierapport.
 
Alleen rapporten die zijn opgesteld door taxateurs die lid zijn van een erkend taxatie-instituut zullen nog geaccepteerd worden door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Dit betekent dat consumenten hiervoor 'enkele tientjes' meer moeten betalen.

De aangescherpte regeling moet een eind maken aan fraude met hypotheken, schrijft het Financieele Dagblad donderdag. Taxateurs frauderen door huizen bewust op een te hoge waarde te taxeren, waardoor bij een gedwongen verkoop het huis te weinig oplevert om de schuld af te lossen.

Wanneer een hypotheek met NHG is afgesloten komt het verlies bij de garantieverstrekker Stichting Waarborgfonds Eigen Woning terecht. De stichting zegt al voor miljoenen euro's te zijn opgelicht.

Taxateurs moeten daarom vanaf volgend jaar lid zijn van een taxatie-instituut dat controleert of een rapport goed is opgesteld. Daarnaast moeten taxateurs de prijs met computermodellen gaan bepalen. Bij een afwijking van deze prijs moet de taxateur hiervoor een verklaring geven.

Verder mogen taxateurs alleen nog in hun eigen regio werken en is een taxatierapport nog maar een half jaar geldig in plaats van een jaar.

Bron: nu.nl

Taxatie nodig? Vraag nu een taxatie aan voor slechts € 250,- all-in!

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Contractuele aansprakelijkheid

Op grond van de aannemingsovereenkomst is de aannemer contractueel aansprakelijk. In de model koop-/aannemingsovereenkomst is bijvoorbeeld geregeld voor welke termijn de aannemer na oplevering van het pand aansprakelijk is voor …