NHG grens gaat omhoog

19 oktober 2016

De bovengrens voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) wordt per 1 januari 2017 verruimd. Vanaf die datum is de maximale prijs van een woning die met NHG te financieren is 245.000 euro: de grens voor NHG wordt gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Nu is de maximale verkoopprijs van een woning met NHG nog 231.132 euro. Goed nieuws dus voor huizenkopers.

Minder garanties door hoge huizenprijzen

Uit de kwartaalcijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van NHG, blijkt dat van alle hypotheken binnen het bereik van de NHG 74 procent met NHG wordt afgesloten. Het afgelopen kwartaal daalde het aantal afgesloten garanties, omdat de huizenprijzen stegen en de NHG-grens op 231.132 euro bleef staan. Huizenkopers kunnen nu maximaal 245.000 euro lenen, maar de woning mag niet meer kosten dan 231.132 euro. Per 1 januari wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde: in 2017 is dat dus 245.000 euro.

ZZP’ers en starters

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW: “Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als voor de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Ondertussen heeft deze groep te maken met nieuwe uitdagingen rondom wonen en andere mogelijkheden bij de financiering daarvan. Nu de gezondheid van het fonds toeneemt, kunnen wij ons steeds meer richten op deze nieuwe uitdagingen voor onze klanten. Waar we met NHG kunnen bijdragen aan oplossingen, zullen wij dat doen.” Het WEW gaat onder meer kijken naar de mogelijkheden voor ZZP’ers en starters.

Hypotheekrente & NHG

NHG biedt huizenkopers niet alleen zekerheid, ook zijn bij veel geldverstrekkers de hypotheekrente met NHG beduidend lager is. De bank loopt immers minder risico. Momenteel is er al een hypotheekrente met NHG van 0,99 procent. Zie: actuele rente.

 

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Waarborgcertificaat

De koper van een nieuwbouw koopwoning die wordt gebouwd met GIW-garantie, is daarmee verzekerd van de kwaliteit van het woningbouwplan en van een betrouwbare bouwondernemer. Het waarborgcertificaat biedt bescherming voor …