Minder premie voor hypotheek met NHG

31 oktober 2018

Al jaren is de premie die een klant moet betalen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie 1% van de koopsom. Die premie gaat volgend jaar wat omlaag, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren bekend middels een brief aan de Tweede Kamer.

Volle kas

De NHG-premie gaat in 2019 van 1,0% naar 0,9% van de koopsom, dit kan dus oplopen tot een ‘korting’ van honderden euro’s ten opzichte van dit jaar. Waarom wordt deze premie aangepast? Voornamelijk omdat de kas van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de hypotheekgarantie beheert, de afgelopen jaren steeds voller raakt.

€1,1 miljard

In juni, toen de WEW zijn jaarverslag presenteerde, gingen er al stemmen op voor verlaging van de 1% premie. Het jaarverslag toonde immers dat het aantal verliesdeclaraties daalt (40% minder in 2017 t.o.v. 2016), het verzekeringsrisico afneemt en het premie-inkomen daardoor juist toeneemt. Binnen relatief korte tijd nam het vermogen van de WEW toe van €134 miljoen naar maar liefst €1,1 miljard.

Jojo-effect

Destijds was NHG-topman Arjen Gielen niet zo’n voorstander van verlaging van de premie, dat zou alleen maar leiden tot een jojo-effect. Vereniging Eigen Huis was het daar helemaal niet mee eens, zij lobbyden het afgelopen jaar voor een minder hoge premie. Toch is er ook naar Gielen geluisterd, de premie wordt niet zo laag als ze bijvoorbeeld vlak voor de crisis was, toen betaalde men maar 0,45% van de koopsom voor NHG.

Meefinancieren in hypotheek

De NHG zelf heeft er het meeste baat bij dat de NHG-premie stabiel blijft, en het percentage niet per jaar aangepast moet worden. Zijzelf stelden aan de minister ook een oplossing voor de ‘dure’ premie van 1% voor: kan die niet (weer) onderdeel worden van de hypotheek? Dat de hypotheekverstrekker ook deze premie meefinanciert? Dit verzoek heeft Ollongren links laten liggen, de premie wordt, net als de notariskosten en overdrachtsbelasting, gewoon uit eigen zak betaalt.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  0,9% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €290.000 mag je dus volgend jaar lenen met NHG.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Huurbeding

Het huurbeding is een beding dat de woning niet zonder toestemming van de hypotheekhouder verhuurd mag worden. Dit beding wordt opgenomen in de hypotheekakte.