Kan premie NHG omlaag?

3 september 2018

Recent maakte NHG-topman Arjen Gielen in een radio-interview bekend dat, ondanks het fikse  bedrag dat ze in kas hebben (ruim €1 miljard), de premie niet noemenswaardig kan dalen. Onder andere Vereniging Eigen Huis lobbyt al een tijdje voor een lagere premie.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  1% van je hypotheekbedrag aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €265.000 mag je dit jaar lenen met NHG.

Groei vermogen

In juni, toen de WEW zijn jaarverslag presenteerde, gingen er al stemmen op voor verlaging van de 1% premie. Het jaarverslag toonde immers dat het aantal verliesdeclaraties daalt (40% minder in 2017 t.o.v. 2016), het verzekeringsrisico afneemt en het premie-inkomen daardoor juist toeneemt. Binnen relatief korte tijd nam het vermogen van de WEW toe van €134 miljoen naar maar liefst €1,1 miljard.

Jojoën is niet oké

Gielen geeft in het interview toe dat toen hij begon bij de WEW, de premie veel lager lag. De belastingbetaler stond toen eigenlijk garant. Tijdens de crisis is de premie van de NHG daarom flink verhoogd tot de 1% die nu nog geldt. Ter vergelijking: in 2008 lag het percentage op 0,45%. Hoewel de economie er nu veel beter voorstaat dan tijdens de crisis, is het volgens Gielen geen goed idee om dan ook direct de premie omlaag te gooien. Hij houdt niet van jojoën, dat ze het percentage nu naar beneden schroeven, maar tijdens een volgende crisis het weer snel omhoog moeten halen.

Prinsjesdag

Daarnaast vindt Gielen dat de huidige premie heel betaalbaar is, als je het vergelijkt met het risico dat je ermee ‘afkoopt’. Als het WEW geen stichting was, maar een op winst gerichte organisatie, had de premie veel hoger gelegen. De premie mag, afhankelijk van hoe het gaat met de economie wel iets stijgen of dalen in prijs, maar niet zo variëren als afgelopen jaren. Wat er precies besloten gaat worden met betrekking tot de premie, ontdekken we de derde dinsdag van september tijdens Prinsjesdag.

Verwachtingen

Arjan Gielen verwacht in ieder geval dat de kostengrens voor een hypotheek met NHG volgend jaar flink gaat stijgen, in ieder geval naar €280.000. Ook weet hij dat de maximale hypotheek niet onder 100% van de woningwaarde gaat dalen, daar is het kabinet duidelijk over geweest. Wat hem betreft een slimme beslissing, wellicht had de marge zelfs wat ruimer gekund, zo rond de  103% of 104%. Juist omdat de WEW als restschuldverzekeraar bestaat, valt het risico voor onze economie mee.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek is sprake van een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en een verpande beleggingsverzekering. Binnen deze verzekering worden de ingelegde premies belegd door de verzekeraar. In tegenstelling …