Klik hier om WhatsApp te openen

Maximale hypotheek met NHG stijgt in 2022 naar €355.000

27 september 2021

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je dit jaar afsluiten bij aankoop van een woning tot 325.000 euro. De stichting achter NHG ziet de huizenprijzen hard stijgen en baseert de NHG-grens voor 2022 op de gemiddelde woningprijs in de afgelopen maanden. Die ligt dus rond de 355.000 euro.

Minder woningen onder NHG-grens

Er staan inmiddels steeds minder huizen onder de huidige NHG-grens te koop. Laatst werd ook bekend dat als logisch gevolg dit jaar 10% minder leningen met NHG zijn afgesloten. De woningprijzen nemen flink toe, maar dat is niet alleen iets van de laatste paar maanden. De NHG-grens van de afgelopen jaren laat dat mooi zien: waar in 2019 de grens nog op 290.000 euro lag, was die in 2020 al gestegen naar 310.000 euro.

Stijging van 18%

Het goede nieuws is dat je volgend jaar als woningkoper dus nog een duurder huis kunt kopen mét de verzekering van de Nationale Hypotheek Garantie. Slecht nieuws is dat het steeds maar verschuiven van de NHG-grens veel zegt over de woningprijzen die de pan uit rijzen. Ze stegen afgelopen jaar maar liefst met 18%. De organisatie achter NHG verwacht dat de gemiddelde prijs voor een huis volgend jaar rond de 400.000 euro ligt.

NHG, wat is dat precies?

Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie ook alweer in? Wat levert het de woningkoper op?
Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG) garant staat voor de terugbetaling van hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Je wordt hiermee dus beschermd tegen een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop.

Minder risico

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je dit jaar nog 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Dit is een soort premie. Vanaf 2022 daalt deze premie naar 0,6%. Je betaalt dan dus maximaal 2.130 euro (bij een NHG-hypotheek van €355.000).

Een woning op het oog binnen of buiten de NHG-grens? Laat een van onze adviseurs met je meedenken over de meest voordelige hypotheek die bij jou past!

Auteur: Francis Boer