Steeds minder hypotheken met NHG afgesloten

3 september 2021

Er worden nog maar weinig woningen verkocht onder de €325.000. Dat is het maximale bedrag dat je mag lenen met een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het aantal leningen dat is afgesloten met NHG is afgelopen jaar met 10% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Grens verleggen?

In 2020 mocht je nog maximaal €310.000 lenen met een NHG-hypotheek, inmiddels is dit bedrag met €15.000 opgehoogd. Maar is dat genoeg? De huizenprijzen stijgen sneller dan de NHG-grens lijkt bij te kunnen benen. Zou die grens nog binnen dit jaar moeten worden verlegd? De organisatie achter de Nationale Hypotheekgarantie vindt van niet.

Het verhogen van de NHG-grens zou namelijk de markt alleen maar verder oververhitten, dat is nu juist niet de bedoeling in deze tijden van woningschaarste. De enige oplossing volgens de organisatie is: betaalbare huizen bijbouwen!

NHG, wat is dat?

Wat houdt Nationale Hypotheek Garantie ook alweer in? Wat levert het de woningkoper op?
Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG) garant staat voor de terugbetaling van hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Je wordt hiermee dus beschermd tegen een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop.

Minder risico

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds.

Een woning op het oog binnen of buiten de NHG-grens? Laat een van onze adviseurs met je meedenken over de meest voordelige hypotheek die bij jou past!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beleggingsfonds

Beleggingsfondsen zijn door financiële instellingen samengestelde portefeuilles van diverse beleggingsobjecten met als doel het rendement te optimaliseren en de risico’s beperkt te houden. Een fonds bestaat uit vaak uit een …