Liever extra hypotheek dan een consumptief krediet

16 oktober 2019

Wij merken het, andere intermediairs ook: steeds meer klanten lossen een persoonlijke (vaak dure) lening af door een nieuwe hypotheek (met historisch lage rente) af te sluiten. Hoe werkt dit precies?

Ruimte om af te lossen

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen, waardoor er voor veel huiseigenaren ruimte komt om een eigen doorlopend krediet (gebruikt voor bijv. een verbouwing) af te lossen door de lopende hypotheek over te sluiten. Doordat de WOZ-waarde van het huis is toegenomen sinds het afsluiten van de eerste hypotheek van het huis, kan er bij het oversluiten een groter bedrag worden geleend, waardoor er ruimte ontstaat een persoonlijke lening af te lossen.

Renteverschil krediet en hypotheek

Maar waarom zou je al die moeite doen en kosten maken? Want het oversluiten van een hypotheek is natuurlijk niet gratis. Het renteverschil tussen kredieten en hypotheken is inmiddels zo opgelopen, dat het voordelig kan zijn voor oversluiten van je hypotheek en daarmee het aflossen van je consumptieve krediet te kiezen. Bij persoonlijke leningen liggen de rentetarieven namelijk zo rond de 5%, terwijl de gemiddelde hypotheekrente inmiddels op 1,32% ligt (voor 10 jaar vast met NHG).

Krediet toch soms voordeliger

Met dit soort cijfers lijkt het überhaupt merkwaardig dat iemand een consumptief krediet afsluit voor de financiering van het eigen huis. Waarom zou je dat in vredesnaam doen? Soms is het een heel praktische oplossing, want dan wegen de hoge rentetarieven van een consumptief krediet op tegen de kosten die je maakt voor het afsluiten van een (extra) hypotheek. Denk aan notaris- en advieskosten. Bij een kleine verbouwing zou dan een persoonlijke lening voordeliger kunnen zijn.

Een nieuwe hypotheek?

Nu dan toch de hypotheekrente blijft dalen en de rentetarieven voor consumptief krediet relatief hoog blijven, kiezen steeds meer mensen ervoor om die verbouwingskosten niet meer via een persoonlijke lening af te lossen, maar via een nieuwe hypotheek. Maar ook zonder consumptief krediet dat nog afgelost dient te worden, kan het heel voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten, lees daar hier meer over.

Twijfel je of oversluiten een goed idee is in jouw financiële situatie? Laat ons met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beschikking

Een beschikking is een besluit van een bestuursorgaan, dat gericht is op rechtgevolg voor degene(n) aan wie de beschikking is geadresseerd.