Libor

Libor is een term die veelvuldig in het nieuws is, ook als het gaat om hypotheekrente. Maar wat is Libor eigenlijk? Libor is een afkorting van London InterBank Offered Rate. Libor is het rentepercentage dat een selectie van banken elkaar in rekening brengt wanneer zij geld aan elkaar lenen voor een bepaalde termijn. Libor is in de jaren tachtig ontstaan als een uniform rentetarief. Inmiddels is Libor een van de belangrijkste tarieven in de financiële wereld en gebruiken diverse banken Libor om hun rentes op financiële producten te bepalen.

 

Libor-tarief

Een panel van elf tot achttien banken die actief zijn op de Londense geldmarkt stelt dagelijks de Libor-tarieven vast. LIBOR wordt berekend voor zeven looptijden, variërend van 1 dag tot 12 maanden en voor vijf valuta’s. Het gaat hierbij om: de Euro (EUR), de Zwitserse frank (CHF), de Britse Pound (GBP), de Japanse Yen (JPY) en de Amerikaanse dollar (USD). Het tarief wordt als volgt bepaald: de banken in het panel dienen dagelijks hun tarieven om geld uit te lenen in bij Thomson Reuters. De hoogste 25 procent en de laagste 25 procent van die inzendingen worden geschrapt en van de middelste inzendingen, de overige 50 procent, wordt het gemiddelde genomen. Dat wordt het Libor-tarief voor die dag.

Banken lenen geld uit aan elkaar om elkaars overschotten en tekorten op te vullen en om daar geld aan te verdienen.

 

Korte termijn rente

Libor is de belangrijkste benchmark voor de korte termijn-rentes. Bedrijven en financiële instellingen lenen dagelijks vele miljarden euro’s uit op basis van de Libor-rente. Libor wordt onder meer gebruikt voor futures, opties en swaps. De Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Fed en andere centrale banken gebuiken de Libor-rente om hun dagrentes samen te stellen en banken gebruiken de Libor-rente bijvoorbeeld voor het bepalen van de basisrentes op hypotheken, leningen en spaarrekeningen. De hoogte van de Libor-rente is daarom van invloed op de (variabele) hypotheekrente of de rente op andere leningen. In Nederland zijn de hypotheken veelal afhankelijk van de euribor tarieven.

 

Libor in het nieuws

Libor is vaak in het nieuws. Vaak negatief vanwege het Liborschandaal waarbij banken, zoals Barclays, UBS en RBS, bewust te hoge tarieven hadden doorgegeven om meer winst te realiseren of juist te lage percentages om het dalend vertrouwen in de banksector te verdoezelen. Ook Rabobank was hierbij betrokken. De Rabo kreeg voor haar rol in het Liborschandaal een boete van 774 miljoen euro opgelegd. Maar de laatste tijd ook positief voor de consument, omdat zij geld toekrijgen op hypotheek. De Libor-rente is momenteel namelijk negatief.

 

ICE en Libor

Intercontinental Exchange (ICE) is sinds februari 2014 verantwoordelijk voor het samenstellen van de Libor-rente. Daarvoor was dit de verantwoordelijkheid van de British Bankers’ Association (BBA), maar die kwamen in opspraak in het Liborschandaal.

Over hypotheken

Heffingsrente

Heffingsrente is rente die je moet betalen of die je krijgt over een uitstaand bedrag na een bepaalde datum. Dat gebeurt na 1 juli van het daaropvolgende jaar.