Klik hier om WhatsApp te openen

Libor

“LIBOR” is een term die veelvuldig in het nieuws is, ook als het gaat om hypotheekrente. Maar waar staat deze term eigenlijk? “LIBOR” is een afkorting van “London InterBank Offered Rate”. Dit is het rentepercentage dat een selectie van banken elkaar in rekening brengt wanneer zij geld aan elkaar lenen voor een bepaalde termijn. LIBOR is in de jaren tachtig ontstaan als een uniform rentetarief. Inmiddels is het een van de belangrijkste tarieven in de financiële wereld en gebruiken diverse banken LIBOR om hun rentes op financiële producten te bepalen.

LIBOR-tarief

Een panel van elf tot achttien banken die actief zijn op de Londense geldmarkt stelt dagelijks de LIBOR-tarieven vast. Dit rentepercentage wordt berekend voor zeven looptijden, variërend van 1 dag tot 12 maanden en voor vijf valuta’s. Het gaat hierbij om de Euro (EUR), de Zwitserse frank (CHF), de Britse Pound (GBP), de Japanse Yen (JPY) en de Amerikaanse dollar (USD). Het tarief wordt als volgt bepaald: de banken in het panel dienen dagelijks hun tarieven om geld uit te lenen in bij Thomson Reuters. De hoogste 25% en de laagste 25% van die inzendingen worden geschrapt. Daarna wordt van de middelste inzendingen, de overige 50%, het gemiddelde genomen. Dat wordt het nieuwe LIBOR-tarief voor die dag.

Waarom is zo’n rentepercentage voor banken nodig? Banken lenen geld uit aan elkaar om elkaars overschotten en tekorten aan te vullen en om daar geld aan te verdienen.

Korte termijn rente

LIBOR is de belangrijkste benchmark voor de korte termijn-rentes. Bedrijven en financiële instellingen lenen dagelijks vele miljarden euro’s uit op basis van deze LIBOR rente. Daarnaast wordt dit rentepercentage onder meer gebruikt voor futures, opties en swaps. Zo gebruiken de Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Fed en andere centrale banken gebruiken de LIBOR rente om hun dagrentes samen te stellen. Daarnaast gebruiken banken deze rente bijvoorbeeld voor het bepalen van de basisrentes op hypotheken, leningen en spaarrekeningen. De hoogte van de LIBOR rente is daarom van invloed op de (variabele) hypotheekrente of de rente op andere leningen. In Nederland zijn de hypotheken veelal afhankelijk van de Euribor tarieven.

In het nieuws

Dit uniforme rentepercentage is geregeld in het nieuws. Dit is vaker negatief dan positief. Zo was laatst het LIBOR-schandaal onder de aandacht gebracht. Dit was een schandaal waarbij banken zoals Barclays, UBS en RBS, bewust te hoge tarieven hadden doorgegeven om meer winst te realiseren of juist te lage percentages om het dalend vertrouwen in de banksector te verdoezelen. Ook Rabobank was hierbij betrokken. Deze Nederlandse grootbank kreeg voor haar rol in het schandaal uiteindelijk een boete van €774 miljoen opgelegd.

ICE en LIBOR

Intercontinental Exchange (ICE) is sinds februari 2014 verantwoordelijk voor het samenstellen van de LIBOR rente. Daarvoor was dit de verantwoordelijkheid van de British Bankers’ Association (BBA), maar die kwamen in opspraak nadat het LIBOR-schandaal aan het licht was gekomen.

Waarmee kunnen we je helpen?