Klik hier om WhatsApp te openen

Let bij scheiding op betaalbaarheid hypotheek

Recent werden er naar aanleiding van een item in het consumentenprogramma Radar Kamervragen gesteld over de verdeling van de hypotheeklasten bij scheiding. Uit de antwoorden van minister Hoekstra van Financiën blijkt dat ex-partners hierin zelf een grote verantwoordelijkheid hebben. Ze moeten samen uitzoeken of het mogelijk is dat één van hen bijvoorbeeld de hypotheeklasten alleen gaat dragen.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

In Radar waren laatst een aantal vrouwen te gast in de uitzending, die na hun scheiding niet werden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld. Op zich niet zo vreemd, ware het niet dat ze met hun ex-partner in het echtscheidingsconvenant overeen waren gekomen dat hij de hypotheeklasten voor zijn rekening zou nemen. De kredietverstrekker gooide echter roet in het eten.

Strenge regels

In Nederland zijn er strenge regels ter voorkoming van overkreditering. Alleen als de achterblijvende partner de extra lasten ruim kan dragen – en daarbij binnen de voornoemde regels blijft – kan de andere partner worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als een geldverstrekker ervoor zou kiezen om zich niet aan die strenge regels te houden en daarmee overkrediteert, zijn ze wettelijk in overtreding.

Betaalbaarheid geborgd

Minister Hoekstra raadt aan, om, als je niet voor financiële verrassingen wil komen te staan zoals de dames uit Radar, je een hypotheekadviseur tijdig moet betrekken bij je echtscheidingsplannen. De suggestie die in de Kamer werd gedaan om in een echtscheidingsconvenant een uiterlijke termijn op te nemen waarna de hoofdelijke aansprakelijkheid vervalt, is door de minister afgewezen. Dit is namelijk nog steeds onverantwoord, want ook ná dit termijn moet de betaalbaarheid van de hypotheeklasten geborgd zijn.

Waarmee kunnen we je helpen?