Klik hier om WhatsApp te openen

Lease-auto brengt maximale hypotheek flink omlaag

10 december 2021

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het gemak van het private leasen van een auto. Geen gedoe met onderhouds- of aankoopkosten, maar een vast maandelijks bedrag waarmee alles is geregeld. Hoe handig ook, als je een huis wil kopen, beïnvloed het je maximale leencapaciteit flink. Helemaal vanaf volgend jaar april.

Impact van een leasecontract

In De Telegraaf stond recent een scherp voorbeeld van de impact van private-lease op je maximale hypotheek. Als iemand een jaarinkomen heeft van bijvoorbeeld €80.000, zou diegene zonder leasecontract een hypotheek van maximaal €429.000 kunnen afsluiten (tegen 1,9% rente en 20 jaar vast). Stel, zij/hij zou €500 per maand kwijt zijn aan private lease, scheelt dat €85.000 op de maximale hypotheek, die dan nog ‘maar’ €356.000 bedraagt.

Regelgeving verandert

Het voorgaande valt nog best mee, als je het vergelijkt met de regels die per april 2022 gaan gelden. Nu wordt nog niet de volle 100% van de lease-maandlasten meegerekend door het Bureau Kredietregistratie (BKR), vanaf april volgend jaar wel. Dan kan de persoon uit het voorbeeld, met z’n inkomen van €80.000 op jaarbasis, nog maar een maximale hypotheek van €292.527 afsluiten. Zonder leasecontract zou dat bedrag €137.000 hoger liggen.

BKR-registratie

Niet alleen een lease-auto heeft vanaf volgend jaar enorme impact op je maximale hypotheek, maar alle leasecontracten. Er worden tegenwoordig voor koelkasten, cv-ketels, fietsen, telefoons etcetera hetzelfde soort contracten afgesloten. Die worden allemaal geregistreerd door BKR, net als bijvoorbeeld je telefoonabonnement en eventueel zelfs je creditkaart.

VEH voorziet problemen

Op de toch al krappe woningmarkt, waar maximale leenbedragen vaak niet genoeg zijn om een huis te kunnen kopen, gaat dit problemen opleveren. Dat voorziet de Vereniging Eigen Huis althans. Wil jij binnenkort een hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met de invloed van eventuele leasecontracten op je maximale leencapaciteit.

Weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Reken het hier uit, of laat je direct adviseren door een van onze hypotheekexperts!

Auteur: Francis Boer