Klik hier om WhatsApp te openen

‘Lage’ hypotheek steeds geliefder

De Telegraaf ontdekte recent dat er een ontwikkeling gaande is onder geldverstrekkers: ze specialiseren zich steeds vaker óf in de zogenaamde ‘hoge’ hypotheek, of juist in de ‘lage’ variant. Wat is precies het verschil en waarom doen ze dit?

Lage hypotheek = lage rente

Met name de ‘lage’ hypotheek wint aan populariteit, zo ongeveer de helft van alle hypotheekaanvragen in 2018 is zo’n soort lening. Het is een hypotheek waarvan de waarde een stuk lager ligt dan de koopsom van het huis. De geldverstrekker kan in dit geval een veel lagere rente rekenen, omdat voor zo’n hypotheek een kleinere kapitaalbuffer nodig is én omdat de kans op een restschuld bij gedwongen verkoop veel kleiner is.

Specialiseren

De consument die voor een ‘lage’ hypotheek kiest heeft óf zelf heel goed kunnen sparen, óf een flinke overwaarde op het vorige huis, óf lieve, vermogende ouders. De ‘hoge’ hypotheek spreekt voor zichzelf: dit is een lening die een heel groot deel, of de complete koopsom van het huis bedraagt. Geldverstrekkers gaan zich steeds meer specialiseren in een van beide varianten.

Regiepartijen en grootbanken

Geldverstrekkers die leningen aanbieden met geld van externe partijen, bijvoorbeeld van pensioenfondsen (denk aan Munt Hypotheken) kiezen voor een specialisatie in ‘lage’ hypotheken. Het zijn dit soort regiepartijen die zich het veiligst voelen bij dergelijke leningen met een laag risico. Daar tegenover staan verstrekkers (in dit geval vooral verzekeraars als ASR en Aegon) die risico’s nemen en zich vooral specialiseren in de ‘hoge’ hypotheken, wat natuurlijk ook zorgt voor een hoger rendement.

Grootbanken als ING en de Rabobank specialiseren voorlopig niet, al hebben sommigen een lichte voorkeur voor ‘lage’ hypotheken.

Waarmee kunnen we je helpen?