Laagterecords voorbij? Hypotheekrente stijgt door coronacrisis

19 maart 2020

De bodem lijkt in zicht wat het rentetarief van de gemiddelde hypotheek betreft. Waar afgelopen weken de hypotheekrente een ultiem dieptepunt bereikte, laten de eerste (kleinere) geldverstrekkers het rentepercentage voorzichtig stijgen.

Kredietrisico

De negatieve impact die het coronavirus nu al op de economie heeft, is nauwelijks te overzien. Dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de bloeiende hypotheekmarkt.  Er ontstaat een groter risico voor de geldverstrekker, kan de klant in deze barre tijden de hypotheek wel blijven betalen? Dit kredietrisico zullen de hypotheekverstrekkers uiteindelijk doorberekenen in hun rente, waardoor die waarschijnlijk omhoog gaat.

Voorlopig nog niet?

Voorlopig zijn er nog maar vier kleine partijen op de hypotheekmarkt die hun rente licht laten stijgen, onder andere Venn Hypotheken en Tulp Hypotheken. Op den duur zullen meer geldverstrekkers hiertoe overgaan, zowel wat betreft de kortlopende als de langlopende rentes. Toch wachten veel (grote) partijen hier nog even mee. Want, wat gaat het coronavirus uiteindelijk met het aantal hypotheekaanvragen doen? Een aantal geldverstrekkers zullen sowieso nog flink wat hypotheekgeld tegen het oude, lage rentetarief op de ‘plank’ hebben liggen. Hierdoor hoeven ze hun rente voorlopig niet op te hogen.

Kapitaalmarktrente stijgt

Toch zullen de rentemarges onder druk komen te staan, helemaal nu de rente op de kapitaalmarkt enorm is gestegen. Waar heel recent nog -0,7% rente over een 10-jaars staatslening werd berekend, ligt dat percentage nu op +0,04%. Wereldwijd moeten landen honderden miljarden euro’s lenen om de afgekondigde steunmaatregelen te betalen, dus wordt het voor investeerders met stijgende rentetarieven interessanter gemaakt om staatsobligaties te kopen. Daar kleven nu natuurlijk ook meer risico’s aan, vandaar ook de rentestijging.

Profiteer nu nog van de lage hypotheekrente!

De hypotheekrente volgt op den duur de trend van de kapitaalmarktrente, dus lijkt het onafwendbaar: de historisch lage hypotheekrentes zullen wat oplopen. Profiteer nu nog van de scherpe tarieven, wacht niet te lang met afsluiten of oversluiten van je hypotheek. Advies nodig? We zijn online en via telefoon bereikbaar!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Financiële bijsluiter

In een Financiële Bijsluiter staat de belangrijkste informatie over een financieel product. In de bijsluiter staat wat het product precies is en wat het kost, maar ook wat de risico’s …