Ook hypotheekrente zonder NHG daalt hard

10 maart 2020

Dat ‘ie blijft kelderen is bijna geen nieuws meer, afgelopen weken verbrak de toch al historisch lage rente opnieuw alle (laagte)records. Waar dat eerst voornamelijk aan de rentetarieven van NHG-hypotheken leek voorbehouden, is dat inmiddels ook niet meer het geval.

20 jaar vast met 1,95% rente

Zeker twee op de drie hypotheekverstrekkers verlaagden afgelopen week hun rentes, sinds de start van 2020 zijn de rentedalingen niet zo extreem geweest. Zo zakte de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast (zonder NHG) met 0,03% naar 1,95%. De 10 jaar rentevast daalde met 0,02% naar 1,58% – ook weer zonder Nationale Hypotheekgarantie.

Van 0,04% naar 0,01%

Nog iets interessants: hoe langer de rentevaste periode, hoe grotere het aantal hypotheekverstrekkers dat het rentetarief verlaagde. Zo daalde de gemiddelde rente voor 30 jaar vast met 0,04% naar 2,35%. Ter vergelijking: het gemiddelde tarief bij vijf jaar vast daalde afgelopen week met ‘maar’ 0,01%. 

Hypotheekrente-verlagingstrend

Alle grote spelers op de hypotheekmarkt doen mee met deze hypotheekrente-verlagingstrend. Hoewel het maar om honderdste procentpunten gaan, maakt dit op den duur toch flink verschil voor de hypotheeknemer. Tegelijkertijd zijn er diverse kleine geldverstrekkers die hun hypotheekrentes afgelopen week onaangeroerd lieten.

Wil jij ook profiteren van de huidige lage rentestanden als hypotheekbezitter? Laat één van onze hypotheekadviseurs met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Open eind constructie

Een open eind constructie is een clausule waardoor de looptijd van de hypotheek inclusief daaraan gekoppelde verzekeringen kunnen worden verlengd.