Klik hier om WhatsApp te openen

Kwart huizen wordt voor of boven vraagprijs verkocht

Onderzoeksbureau Calcasa bracht recent haar WOX-kwartaalbericht naar buiten, waarin de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt met cijfers worden onderbouwd. Een opmerkelijke, maar niet verrassende ontwikkeling: 28% van de huizen in het tweede kwartaal van 2017 werden op of boven de vraagprijs verkocht.

Vorige piek op de woningmarkt

Tien jaar geleden was de laatste, vergelijkbare piek op de woningmarkt. Destijds werden er ook al huizen op of (ver) boven de vraagprijs verkocht. Het ging toen wel om een heel ander percentage: ongeveer 9% van de huizen werd toen op of boven de vraagprijs verkocht. Het fenomeen beperkte zich toen ook voornamelijk tot de grote steden Utrecht en Amsterdam.

Fenomeen wijder verspreid

In 2017 beperkt het overbieden zich niet tot de twee geliefde steden, maar is het fenomeen veel wijder verspreid. Waar in Amsterdam tegenwoordig 79% van de huizen op of boven de vraagprijs worden verkocht en in Utrecht 65%, is dit percentage in andere steden ook schrikbarend hoog. In Groningen bijvoorbeeld 64%, in Haarlem 63%, in Amstelveen en Almere 62%, en in Zaanstad, Amersfoort en Leiden ruim 50%.

Krappe markt

Wat in deze situatie meespeelt is dat makelaars expres de vraagprijs laag houden, om zoveel mogelijk geïnteresseerden te trekken die elkaar weer overbieden gaan. Daarnaast is niet de piek, maar vooral de krapte op de woningmarkt debet aan de bovengenoemde cijfers. Waar in 2013 nog 270.000 huizen werden aangeboden, was dit aantal in juni 2017 nog maar een krappe 152.000.

Waarmee kunnen we je helpen?