Klik hier om WhatsApp te openen

Makelaars bespelen huizenmarkt met (te) lage vraagprijs

Recent werd er een uitgebreid artikel in het FD aan gewijd: hoe steeds meer makelaars een woning voor een heel scherpe prijs op de markt brengen, zodat ze zoveel mogelijk belangstellenden trekken, die in een biedingsstrijd verwikkeld raken. Resultaat: de koper betaalt een bedrag vér boven de vraagprijs.

Grote steden

Ruim 22% van de woningen is in Nederland in het afgelopen kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Dit gebeurt vooral op de krappe woningmarkten, met name in de (grote) steden. Zo wordt in Amsterdam zo’n 67% boven de vraagprijs verkocht. Zelfs in steden als Groningen zit het bedrag dat uiteindelijk betaald wordt gemiddeld 2% boven de vraagprijs.

Zoveel mogelijk mensen trekken

Met de komst van woningsites als Funda, is dit een strategie die werkt voor steeds meer makelaars. Als de taxatiewaarde van een huis bijvoorbeeld een paar duizend euro boven de vier ton ligt, kiest de makelaar er steeds vaker voor om zo’n huis bijvoorbeeld voor €395.000 online te zetten. Zo bereikt hij ook de mensen die tót vier ton zoeken, en uiteindelijk wordt de taxatiewaarde (of vaker: een bedrag ver daarboven) toch wel gehaald door de vele belangstellenden die elkaar overbieden.

Groot risico

Steeds vaker is een potentiële koper door de krapte op de huizenmarkt en door de lage hypotheekrente snel geneigd om (veel) meer dan de vraagprijs te bieden. Toch schuilt hier een groot risico in, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis in het FD-artikel. Vooral voor kopers met weinig eigen vermogen. Banken willen namelijk vaak niet meer dan de taxatiewaarde financieren. Als uit het taxatierapport blijkt dat het bod ver boven de taxatiewaarde ligt, moeten er dikwijls ouders of derden aan te pas komen om de koop alsnog rond te krijgen.

Waarmee kunnen we je helpen?