Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Kun je als scheidend stel onder boeterente uitkomen?

Kun je als scheidend stel onder boeterente uitkomen?
4 augustus 2017

Een scheiding heeft naast grote emotionele, vaak ook grote financiële gevolgen. Helemaal voor de mensen die een gezamenlijke hypotheek hebben, zo bewees een recente uitspraak van het Klachteninstituut voor financiële dienstverlening (Kifid) maar weer eens.

Een flinke hypotheekmeevaller
Vorig jaar was een uitspraak van het Kifid wonderlijk verlopen, een scheidend stel kreeg een flinke hypotheekmeevaller in de schoot geworpen. Dit kwam door een verkeerd zinnetje dat de hypotheekverstrekker WestlandUtrecht Bank (WU) had opgenomen in de hypotheekakte. Dit leverde de twee exen zo’n €10.000 op. Hoe zit dit precies?

Maar de helft van de boeterente

De man die in het huis wilde blijven wonen, moest de vrouw uitkopen. Hierdoor was het noodzakelijk dat hij een hogere hypotheek nam. Het beste kun je dan oversluiten, al is er wel een kleine ‘maar’: de fikse boeterente die zo’n oversluiting oplevert. Toch vond het scheidende paar een ‘maas in de wet’, als je namelijk verhuist, hoeft de boeterente meestal niet betaald te worden. Dus redeneerde de achterblijvende man: de boete hoeft maar te worden betaald over de helft van de hypotheek, want de andere helft (aan hem verkocht) behoorde toe aan z’n ex, die was verhuisd.

Hypotheekvoorwaarden onduidelijk

Het Kifid gaf de man gelijk, met name omdat de hypotheekvoorwaarden wat betreft echtscheiding en boeterente onduidelijk waren bij de betreffende bank, en daarom moesten worden uitgelegd in het voordeel van de klant. Recent kwam er nog zo’n klacht binnen bij het Klachteninstituut, ditmaal ging het om iets gelijksoortigs, ook een scheidend stel dat werd opgescheept met een fikse boeterente.

Toch geen gelijk

In dit recente geval ging het alleen om een hypotheek bij de ABN Amro. Helaas kreeg het stel hier geen gelijk, door één klein zinnetje dat wél in de akte van het WU had gestaan, maar niet in die van de ABN: ‘Op het onderpand betrekking hebbende bepalingen zijn ook van toepassing op elk gedeelte daarvan’. In de akte van de ABN was niet zoiets opgenomen, dus was de bepaling van de boeterente niet van toepassing op een deel (de hier gesuggereerde helft).

Kostbare aangelegenheid

Wat we kunnen concluderen? Scheiden blijft, naast sowieso een groot drama, voor stellen met een hypotheek een zeer kostbare aangelegenheid. Vooral nu geldverstrekkers door dit soort incidenten steeds duidelijker regels opstellen over hypotheekvoorwaarden met betrekking tot echtscheiding en boeterente.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Venn en Hypotrust verlagen rente

Venn Hypotheken verlaagt per vrijdag 10 juni de rente voor een rentevaste periode van 10 jaar. Ook Hypotrust verlaagt vrijdag 10 juni de rentes van diverse producten. Venn Hypotheken Voor … lees meer

Lage hypotheekrente stimuleert woningmarkt
Bank hoeft berekening boeterente niet te delen
Koopsubsidie: De bodem is in zicht.

Tot ongeveer eind mei 2010 kan er door huizenkopers nog geprofiteerd worden van koopsubsidie. Daarna zal het geld voor deze maandelijkse ondersteuning in de hypotheeklasten hoogstwaarschijnlijk op zijn. Dit schreef … lees meer

Website van het Jaar verkiezing 2016

Stem nu op ons: Hypotheekrente.nl is genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing. U kunt 6 weken lang op ons stemmen in de categorie vergelijking. Als u stemt maakt u bovendien kans … lees meer

Starters meer kans op eigen woning door verruiming Wet
Over hypotheken

Lineaire hypotheek

Wat is een linaire hypotheek? Bij een lineaire hypotheek lost u een vast bedrag per maand af op de uitstaande lening. De lening daalt dus iedere maand en dat heeft …