Kun je als scheidend stel onder boeterente uitkomen?

Kun je als scheidend stel onder boeterente uitkomen?
4 augustus 2017

Een scheiding heeft naast grote emotionele, vaak ook grote financiële gevolgen. Helemaal voor de mensen die een gezamenlijke hypotheek hebben, zo bewees een recente uitspraak van het Klachteninstituut voor financiële dienstverlening (Kifid) maar weer eens.

Een flinke hypotheekmeevaller
Vorig jaar was een uitspraak van het Kifid wonderlijk verlopen, een scheidend stel kreeg een flinke hypotheekmeevaller in de schoot geworpen. Dit kwam door een verkeerd zinnetje dat de hypotheekverstrekker WestlandUtrecht Bank (WU) had opgenomen in de hypotheekakte. Dit leverde de twee exen zo’n €10.000 op. Hoe zit dit precies?

Maar de helft van de boeterente

De man die in het huis wilde blijven wonen, moest de vrouw uitkopen. Hierdoor was het noodzakelijk dat hij een hogere hypotheek nam. Het beste kun je dan oversluiten, al is er wel een kleine ‘maar’: de fikse boeterente die zo’n oversluiting oplevert. Toch vond het scheidende paar een ‘maas in de wet’, als je namelijk verhuist, hoeft de boeterente meestal niet betaald te worden. Dus redeneerde de achterblijvende man: de boete hoeft maar te worden betaald over de helft van de hypotheek, want de andere helft (aan hem verkocht) behoorde toe aan z’n ex, die was verhuisd.

Hypotheekvoorwaarden onduidelijk

Het Kifid gaf de man gelijk, met name omdat de hypotheekvoorwaarden wat betreft echtscheiding en boeterente onduidelijk waren bij de betreffende bank, en daarom moesten worden uitgelegd in het voordeel van de klant. Recent kwam er nog zo’n klacht binnen bij het Klachteninstituut, ditmaal ging het om iets gelijksoortigs, ook een scheidend stel dat werd opgescheept met een fikse boeterente.

Toch geen gelijk

In dit recente geval ging het alleen om een hypotheek bij de ABN Amro. Helaas kreeg het stel hier geen gelijk, door één klein zinnetje dat wél in de akte van het WU had gestaan, maar niet in die van de ABN: ‘Op het onderpand betrekking hebbende bepalingen zijn ook van toepassing op elk gedeelte daarvan’. In de akte van de ABN was niet zoiets opgenomen, dus was de bepaling van de boeterente niet van toepassing op een deel (de hier gesuggereerde helft).

Kostbare aangelegenheid

Wat we kunnen concluderen? Scheiden blijft, naast sowieso een groot drama, voor stellen met een hypotheek een zeer kostbare aangelegenheid. Vooral nu geldverstrekkers door dit soort incidenten steeds duidelijker regels opstellen over hypotheekvoorwaarden met betrekking tot echtscheiding en boeterente.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Hoe stoppen we beleggers op de woningmarkt? SP heeft een idee!
Erkend Hypotheek Adviseur verdwijnt

Een hypotheekadviseur die in het bezit is van de juiste vakdiploma’s van Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) en beschikt over up-to date-kennis mag zich Erkend Hypotheekadviseur noemen. Die titel verdwijnt echter … lees meer

hypotheekrente.nl onbereikbaar wegens onderhoud
Plannen omtrent vergoeding hypotheekadviseurs
Overheidssteun hard nodig in de woningbouw
150.000 bezoeken op Open Huizen Dag

HOUTEN – Tijdens de openhuizendag zijn zaterdag zo'n 150.000 bezoeken afgelegd aan de circa 45.000 deelnemende huizen. Dit heeft makelaarsorganisatie NVM laten weten. Op de open dag konden belangstellenden tussen … lees meer

Over hypotheken

Executiewaarde

De executiewaarde is de verwachte opbrengst van de woning bij een gedwongen verkoop op een openbare veiling. De executiewaarde van een woning ligt meestal rond de 90% van de geschatte prijs die de woning op zou brengen …