Krijgt u een gratis hypotheek?

8 maart 2016

Op zoek naar de goedkoopste hypotheek? Zelfs een gratis hypotheek komt binnen handbereik voor Nederlanders met een Euribor-hypotheek. Hoe dat kan? Deze hypotheekrente is variabel en daalt inmiddels al meer dan een jaar achtereen – zelfs onder de nulgrens. Dat is dus een gratis hypotheek, of niet?

Nederlanders met een Euribor-hypotheek betalen een variabele rente die is gebaseerd op de Euribor-rente: het tarief waartegen banken elkaar onderling geld uitlenen. Deze rente is sinds april 2015 negatief. Op dit moment bedraagt hij ongeveer 0,26 procent, en dat betekent dat banken bij moeten leggen om hun geld bij een andere bank onder te brengen.

Negatieve hypotheekrente, dus gratis hypotheek?

Is uw hypotheek gekoppeld aan deze negatieve rente? Dan betekent dat niet direct dat u nu zelf ook een negatieve hypotheekrente ‘betaalt’ of dat de hypotheek gratis is. Veel mensen hebben een vastgestelde opslag in hun hypotheekovereenkomst staan. In het gunstigste geval bedraagt deze 0,65 procent; deze wordt opgeteld bij de Euribor-rente. Zo komt u vervolgens uit op een aantrekkelijke 0,39 procent. Heeft u een hypotheek van 300.000 euro? Dan duiken uw maandelijkse nettolasten al gauw onder de 100 euro!

Zelf een Euribor-hypotheek afsluiten?

Bij diverse banken kunt u nog altijd een hypotheek afsluiten op basis van de Euribor-rente. Vraag hiervoor een offerte aan en check de actuele rentetarieven.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Rentefixatieperiode

Een rentefixatieperiode noem je ook wel rentevastperiode. De rente wordt bij het afsluiten van een hypotheek voor een bepaalde periode vastgezet, bijvoorbeeld vijf of tien jaar.