Kostengrens Nationale Hypotheekgarantie omhoog

25 oktober 2017

Omdat de huizenprijzen de laatste tijd zo sterk stijgen, moeten er hogere hypotheken worden afgesloten, die steeds vaker boven de waardegrens van de NHG liggen. Om te voorkomen dat velen een hypotheek zonder NHG moeten afsluiten, verhoogt het Waarborgfonds Eigen Woningen het plafond voor hypotheekgarantie.

NHG?

De Nationale Hypotheekgarantie is ingesteld om huizenkopers te behoeden voor een restschuld. Die kan bijvoorbeeld optreden bij werkeloosheid, echtscheiding of ander ongeluk. Het is de bedoeling dat de zekerheid van zo’n NHG kopers ook blijft stimuleren om gewoon te blijven consumeren. De NHG wordt gefinancierd vanuit de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Een stijging van 8%

Vanaf 2018 geldt de NHG voor woningen tot €265.000. De huidige waardegrens ligt op €245.000. Deze stijging van 8% is volgens de stichting achter de NHG nodig om een brede groep op een verantwoorde manier hun huis te laten financieren. Oorspronkelijk diende de NHG voornamelijk om starters te ondersteunen, die door de kredietcrisis langer thuis bleven wonen, omdat een huis gewoonweg niet te betalen was. Nog steeds is de NHG bedoeld voor deze groep, maar kent inmiddels (bewust) een nog een veel bredere klantenkring.

Grens hoger voor duurzaam huis

Het aantal woningen dat voor de NHG in aanmerking komt, was in 2012 nog zo’n 90%. Inmiddels is dit percentage gedaald naar nog geen 70%. Kopers zien zich genoodzaakt om zelfs hun toevlucht te nemen tot consumptieve kredieten in aanvulling op hun maximale hypotheek. Daarom geldt vanaf januari 2018 dus een verhoogde waardegrens van €265.000. Koop je een huis met energiebesparende voorzieningen (of wil je die aanschaffen), dan ligt de waardegrens nog hoger, namelijk op €280.900.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vrije eigendom

Vrije eigendom is een eigendom dat ongedeeld en onbewaard is.