Kosten hypotheekadvies

Heb jij hypotheekadvies nodig? Een goed, passend advies gegeven door een deskundig adviseur brengt uiteraard wat kosten met zich mee. Maar wat zijn die hypotheekadvies kosten precies? Zijn de kosten voor hypotheekadvies aftrekbaar of helaas niet? Doorgaans kun je hypotheekadvies inwinnen bij bijvoorbeeld een bank, een hypotheekketen of een zelfstandig hypotheekadviseur. Check altijd of je te maken hebt met een Erkend Financieel Adviseur. Een Erkend Financieel Adviseur heeft namelijk de juiste diploma’s om deskundig advies te kunnen geven over jouw complete financiële situatie.

Wil je eerst graag weten wat de kosten voor hypotheekadvies zijn? Lees dan snel verder! Wij van Hypotheekrente.nl leggen precies uit wat de kosten zijn en waar je op moet letten voor geschikt advies.

Welk hypotheekadvies?

Voor het afsluiten van een hypotheek kiezen de meeste huizenkopers ervoor om advies van een hypotheekadviseur te vragen. Hiervoor kun je naar een adviseur van jouw bank gaan. Deze adviseur bemiddelt in de producten van de geldverstrekker zelf. Daarnaast kun je stappen naar een zelfstandig hypotheekadviseur of een adviseur van een hypotheekadviesketen, die bemiddelen voor meerdere geldverstrekkers. Een goede (zelfstandige) hypotheekadviseur is dan ook volstrekt onafhankelijk. Hierdoor kan de adviseur kan een hypotheek in principe bij alle geldverstrekkers onderbrengen. Je kunt met meerdere hypotheekadviseurs een oriënterend gesprek aangaan. Aan zo’n eerste gesprek zijn vaak geen kosten verbonden.

Minder kosten hypotheekadvies

Twijfel je welke adviseur bij jou past? Dan is het goed om te weten dat een bank over het algemeen minder kosten voor hypotheekadvies in rekening brengen dan een zelfstandig hypotheekadviseur. Dit heeft deels te maken met het feit dat de adviseur bij een bank de klant alleen informeert over de eigen producten. Het kan dus zijn dat er goedkopere hypotheken zijn, maar dat je daar niet over geïnformeerd wordt. Een zelfstandig hypotheekadviseur of een keten vergelijkt wel alle hypotheekaanbieders met elkaar. Dat vereist soms meer tijd en daardoor ook meer kosten voor hypotheekadvies.

Overzicht kosten

Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten, waaronder hypotheken. Verzekeraars en banken mogen met andere woorden de kosten van het adviseren en het bemiddelen niet meer in de producten verwerken. De kosten voor advies zijn sindsdien een stuk transparanter geworden. Vrijwel alle banken hebben op hun website een overzicht staan van de kosten van het hypotheekadvies. Bij een zelfstandig hypotheekadviseur kun je daar ook om vragen. Bij een bank betaal je meestal tussen de €1.000,- en €2.000,- en bij een zelfstandig hypotheekadviseur ligt de prijs voor de kosten hypotheekadvies eerder tussen de €2.000,- en €.3000,-. Het exacte bedrag hangt af van de mate van advies en de handelingen die gedaan moeten worden door de adviseur. Hoe complexer de hypotheek of oversluiten ervan, hoe duurder je uit bent. Starters betalen bijvoorbeeld vaak minder dan doorstromers of ondernemers.

Kosten hypotheekadvies aftrekbaar

Een groot voordeel van hypotheekadvies inwinnen? De kosten hypotheekadvies mag je vrijwel volledig aftrekken van je inkomstenbelasting. Let op: dit geldt wel alleen als het advies daadwerkelijk heeft geleid tot het afsluiten van een hypotheek. Je kunt maximaal €3.630,- aftrekken per belastingplichtige. De hypotheekadviseur kosten hoeven dus niet in de weg te staan bij de aankoop van een woning.

Ook hypotheekadvies nodig? Ga met één van onze hypotheekadviseurs in gesprek!

Over hypotheken

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering? Brand, inbraak, waterschade, vandalisme: een inboedelverzekering zorgt ervoor dat je een vergoeding krijgt wanneer spullen in huis beschadigen. Denk hierbij aan kleding, elektrische apparaten en meubels. Eigenlijk alles …