Hypotheekbegrippen

Afsluitprovisie

Afsluitprovisie was de beloning die onder andere hypotheekadviseurs ontvingen als zij een hypotheek afsloten bij een bepaalde geldverstrekker. Binnen deze provisie werden ook de advieskosten verwerkt. De consument betaalde de hypotheekadviseur indirect, door middel van hogere rentes die door de geldverstrekker werden berekend.

Provisieverbod

Sinds januari 2013 geldt een provisieverbod. Tegenwoordig betaalt de consument alleen maar advies- en afsluitkosten, die rechtstreeks aan de adviseur, bemiddelaar of geldverstrekker worden betaald. Het gaat dan maximaal om 1% van het totaal geleende bedrag.

Fiscaal aftrekbaar

Heb jij vóór 2013 je hypotheek afgesloten, dan is de afsluitprovisie fiscaal aftrekbaar. De kosten die je hiervoor hebt gemaakt kun je eenmaal van je belastbaar inkomen aftrekken. Precies zoals je nu doet met je advies- en afsluitkosten.

Over hypotheken

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is een verzekering, die periodieke uitkeringen verzekert die afhankelijk zijn van iemands leven. Met een lijfrenteverzekering kun je een aanvulling op je pensioen regelen. Je kunt maandelijks of …