Koopwoning was nog nooit zo duur

25 juni 2018

De huizenprijs is niet eerder in de Nederlandse geschiedenis zo hoog geweest. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek recent bekend. Nog niet eerder waren de prijzen hoger dan de vorige piek in augustus 2008. Nu wel. Voorlopig zullen woningen alleen maar duurder worden, zo is de verwachting.

Komende twee jaar

Het afgelopen jaar steeg de gemiddelde verkoopprijs van woningen flink: van €260.000 naar €284.000. De verwachting is dat de huizenprijzen sowieso de komende twee jaar nog blijven stijgen. De Rabobank en de ING zijn het hier in ieder geval over eens. Waar de eerste bank voorspelt dat de huizenprijzen komend jaar met 8% gaan stijgen, denkt de ING aan een nog ruimere stijging van 8,5%. Voor het daaropvolgende jaar lopen de percentages verder uiteen: de prijzen zouden 7% (volgens de Rabobank) of 4,5% (volgens de ING) omhoog gaan.

Woningtekort

Hoe komt het dat de huizenprijzen blijven stijgen komende tijd? Verschillende factoren hebben hier invloed op, in de eerste plaats het woningtekort. Op het moment is er een tekort van meer dan 100.000 woningen, dat wordt de komende jaren alleen maar meer. De overheid wil dit probleem aanpakken door jaarlijks zo’n 75.000 huizen erbij te bouwen, hiermee zou het probleem in 2021 opgelost moeten zijn. Maar of dat lukken gaat?

Economische crisis

Maar een minstens zo belangrijke factor – misschien nog wel belangrijker – is de volgende: de economische crisis van een aantal jaar geleden. Hierdoor lag de woningbouw voor een lange periode stil, waar we nu last van hebben. Daarnaast voorspelde De Nederlandsche Bank recent dat de lonen de komende tijd flink gaan stijgen, dit jaar 1,9%, het jaar daarop 3,5% en in 2020 met 4%. Ook dit kan de huizenprijzen behoorlijk opdrijven.

Hypotheekrente

Tot slot is natuurlijk de lage hypotheekrente een factor die een grote invloed heeft op de huizenprijs. Hoewel de Europese Centrale Bank zijn opkoopprogramma’s in 2019 naar alle waarschijnlijkheid staakt, zal de hypotheekrente maar geleidelijk aan stijgen, en dan nog niet met procenten tegelijk, waardoor koopwoningen onverminderd prijzig blijven.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verzekerde

De verzekerde is de persoon op wiens leven een overeenkomst gesloten wordt. De uitkering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Een verzekering kan op meerdere levens …