Klik hier om WhatsApp te openen

Koelt woningmarkt in grote steden af?

31 juli 2020

In drie van de grootste steden van ons land zijn er afgelopen kwartaal minder huizen verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. In de hoofdstad is het voor het eerst sinds 1,5 jaar dat het aantal verkochte woningen daalt. Dit blijkt uit recent gepresenteerde cijfers van het Kadaster en het CBS.

Dalende verkopen

Utrecht kampt met de grootste afname van woningverkoop, hier werden in april, mei en juni 9,2% minder huizen verkocht dan een jaar eerder. Waar ook in Den Haag en Amsterdam de verkopen dalen, is de woningmarkt in Rotterdam nog flink verhit. Daar steeg het aantal transacties in het tweede kwartaal juist met 4%.

7% meer huizen verkocht

Of het tweede kwartaal de trend zet voor dalende woningverkopen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht is nog maar de vraag. Over het geheel genomen zijn er in Nederland de afgelopen periode namelijk zo’n 7% meer huizen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2019. Er is nog geen duidelijk effect merkbaar van de coronacrisis. Of júist wel: veel meer starters waagden zich de afgelopen maanden op de woningmarkt en kochten een huis. Profiterend van de economische onzekerheid die met name in het begin van de COVID-crisis leefde.

Gemiddeld €328.000,-

Voor bestaande koopwoningen werd in het tweede kwartaal gemiddeld €328.000,- betaald. In alle provincies zijn de huizenprijzen toegenomen ten opzichte van juni 2019. Gemiddeld steeg de prijs van een bestaande koopwoning met 7,6%. In mei namen de huizenprijzen met ongeveer eenzelfde percentage toe.

Groningen vs. Amsterdam

Niet in de Randstad, maar in het hoge Noorden stijgen de huizenprijzen het hardst. Tenminste, in de provincie Groningen. Daar werden de huizen dit tweede kwartaal 11% duurder in vergelijking met 2019. Dit lijkt een inhaalslag op een trend die al in grote delen van het land gaande was. Maar vergeleken met de prijzen in bijvoorbeeld Amsterdam, valt het nog alles mee. In het tweede kwartaal zijn de huizenprijzen in de hoofdstad met 5% toegenomen. De gemiddelde vierkante-meter-prijs in Amsterdam is inmiddels dubbel zo hoog als in de rest van Nederland.

Auteur: Francis Boer