Klaas Knot uit kritiek op hypotheekrenteaftrek

10 juli 2019

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, steekt het niet onder stoelen of banken: hij zou graag zien dat huurders én huiseigenaren evenveel belasting moeten betalen. Tijdens een bijeenkomst in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, uitte hij zijn bezwaar tegen hypotheekrenteaftrek.

Economie teveel beïnvloed door woningmarkt

In veel landen bestaat er een soort belastingvoordeel voor huizenkopers. In Nederland is dit de eerder genoemde hypotheekrenteaftrek. Knot pleit voor afschaffing van dit voordeel, omdat het de economie teveel zou beïnvloeden. De woningmarkt is ontzettend beweeglijk en door dit soort belastingvoordeel wordt de economie mét de huizenmarkt mee omhoog en omlaag getrokken.

Neutraal belastingsysteem

Waarom trekt de woningmarkt precies de economie mee? Volgens de bankier stimuleren de bestaande belastingsystemen dat mensen zich in schulden steken en het liefst in woningen investeren. De president van DNB gelooft dat we moeten streven naar een belastingsysteem dat juist neutraal staat tegenover het hebben van een huur-, of juist een koopwoning.

Ruimhartig beleid

Het is niet de eerste keer dat Knot deze overtuiging deelt, dat deed hij bijvoorbeeld eind 2018 al tijdens De Nederlandse Economen Dag. De hypotheekrenteaftrek moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. De centrale bankier gaf toe wel wat verbaasd te zijn dat hij als president van DNB juist in Litouwen werd uitgenodigd om over de woningmarkt te speechen. Nederland voert namelijk het meest ruimhartige beleid van alle EU-landen. Waar je in Nederland bijvoorbeeld nog 100% van de woningwaarde mag lenen, mag je in Litouwen maar 85% lenen. In dit land werd ook in 2009 al de hypotheekrenteaftrek compleet geschrapt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Successiewet

De successiewet is een wet die de fiscale gevolgen bij vererving of schenking regelt.