Jongeren en ouderen actiefst op de woningmarkt

23 maart 2016

Jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 jaar zijn het actiefst op de woningmarkt en dat zal komende jaren zo blijven. Maar de 55-plussers zijn met een opmars bezig. Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat de verhuisbereidheid onder ouderen sterk toeneemt. Naar verwachting worden ouderen de tweede groep huizenkopers. Jongeren tot 25 jaar kopen minder vaak een huis, vanwege de strengere regels voor het verkrijgen van een hypotheek.

25 tot 35 jaar belangrijkste groep

Huishoudens met personen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar vormen de belangrijkste leeftijdsgroep op de woningmarkt. Deze leeftijdsgroep is nu goed voor 35 procent van alle woningtransacties. De komende vijf jaar neemt dat aandeel toe tot 40 procent. Ook oudere huizenkopers gaan een belangrijkere rol spelen op de woningmarkt. In 2020 zijn 55-plussers voor een kwart van alle woningtransacties; nu is dat 15 procent.

Toename 55-plussers

Door de vergrijzing neemt het aantal 55-plushuishoudens fors toe. Hun aandeel bedraagt nu 44,6 procent van het totaal (3,4 miljoen huishoudens). Komende vijf jaar stijgt dat aandeel met 400.000 en vormen de 55-plushoudens 47,2 procent van alle huishoudens. Ook het aantal huishoudens tussen de 25 en 35 jaar neemt verder toe. Tot en met 2020 komen er naar verwachting 80.000 huishoudens in die leeftijdscategorie bij. De andere leeftijdscategorie├źn nemen in verhouding af.

Starters

De 25-minners verhuisden tot voor kort het vaakst, maar door de strengere regelgeving hebben zij het een stuk lastiger op de woningmarkt. Starters zijn daarom over het algemeen ouder dat een aantal jaar geleden. Al zijn er zeker voor hen mogelijkheden, zoals een startershypotheek. Vraag nu een offerte aan.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Eindheffing

Door de Belastingdienst wordt vaak eerst een voorlopige teruggave verstrekt. Daarna ontvang je na verloop van tijd een eindheffing. In sommige gevallen hoef je geen aangifte te doen voor de …