Hypotheekrentes nog lager door coronavirus

3 maart 2020

De afgelopen weken verbreken hypotheekrentes over de hele linie, voor 2, 5, 10, 20 of 30 jaar vast alle laagterecords. Waarschijnlijk blijven ze voorlopig kelderen, dat heeft alles te maken met het coronavirus.

Rentes voordeliger

Sinds kort is het goedkoper om je hypotheek voor 5 of 10 jaar (met NHG) vast te zetten, dan om voor – de normaal voordeligste – variabele rente te kiezen.  Voor 10 jaar vast betaal je nu gemiddeld 1,16% hypotheekrente, bij 20 jaar rentevast ligt de rente gemiddeld op 1,52%, maar wordt ‘ie ook al voor 1,40% aangeboden. Ook de 30-jaarsrente is weer iets gedaald, naar gemiddeld 1,94%.

Veiliger investeren

Waar de gemiddelde rentepercentages dus met enkele honderdsten zijn gedaald ten opzichte van vorige week, verwachten experts dat deze trend zich voortzet. Dat komt door het coronavirus. Beleggers willen hun geld veiliger wegzetten, dus investeren niet meer in aandelen, maar in (staats)obligaties. Dit drukt de rente.

Rente staatslening indicatie

Waar twee weken geleden de  rente op een 10-jarige staatslening nog 0,1% negatief was, is dit inmiddels verder gedaald naar 0,5% negatief. De rente op staatsleningen is op termijn vaak een indicatie voor wat de hypotheek- en spaarrente gaat doen. Hoewel de hypotheekrente in Nederland niet negatief ‘kan’ worden, zal hij waarschijnlijk de komende tijd verder dalen.

Oversluiten?

Hoe kun je als woningbezitter met hypotheek nu het beste gebruik maken van de huidige lage rentestand? Het kan voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten, maar houdt wel rekening met de eventuele boeterente. Een aantal geldverstrekkers biedt ook rentemiddeling, dat is in sommige gevallen een voordeliger optie.Wil jij ook profiteren van de huidige lage rentestanden als hypotheekbezitter? Laat één van onze hypotheekadviseurs met je meedenken!

Foto door: Jose Esteve Photography

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Effectenhypotheek

Een effectenhypotheek is een combinatie tussen een aflossingsvrije hypothecaire geldlening en  een verpande effectenportefeuille. Je belegt zelf rechtstreeks in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Deze hypotheekvorm brengt het risico met zich …