Hypotheekrente stijgt voorzichtig, moeten we ons zorgen maken?

Als je nu een hypotheek afsluit, heb je nog steeds te maken met een historisch lage rente. Maar de afgelopen weken stijgt ze wel een klein beetje. Hiermee volgen geldverstrekkers vertraagd de trend van de kapitaalmarktrente. Moeten we ons opmaken voor fikse verhogingen?

Minimale stijgingen

Gemiddeld stijgen de rentes nu met zo’n 0,01%, maximaal met 0,04%. Deze minimale stijgingen hebben nog nauwelijks invloed op de maximale leencapaciteit van de huizenkoper. Maar blijft dat zo? Er zijn een aantal factoren die daar invloed op uitoefenen.

Concurrentie

De kapitaalmarktrente is sinds begin dit jaar met bijna 0,5% gestegen. Normaliter volgt de hypotheekrente deze trend. Geldverstrekkers moeten immers hun geld ‘inkopen’ en betalen daar nu een hogere rente voor. Toch worden er maar minimale verhogingen doorgevoerd. Dat komt omdat de concurrentie op de hypotheekmarkt heel groot is. Een fikse renteverhoging zou betekenen dat potentiële klanten liever naar de concurrent met z’n meer voordelige rente stappen.

Inflatie

De centrale banken hebben daarnaast ook grote invloed op de rentestand. Zij drukken de rente om de economie in een crisistijd als deze te ondersteunen. Wat zou de hypotheekrente dan wél flink kunnen laten stijgen? Een hoge inflatie. Dan zou de Europese Centrale Bank zich wellicht genoodzaakt voelen om de rente te verhogen om die inflatie op te vangen.

Prijzen woningmarkt

Conclusie? Voorlopig lijkt de hypotheekrente nog niet met zo’n vaart te stijgen. Een toename is aan de andere kant ook niet meer echt uit te sluiten. Dat heeft één groot voordeel: hogere hypotheekrentes drukken de prijzen op de woningmarkt, die in twintig jaar niet zo hard zijn gestegen.

Oversluiten nu de rente nog historisch laag is? Laat je door één van onze hypotheekadviseurs begeleiden!

Waarmee kunnen we je helpen?