Hypotheekrente stijgt fors, is de trend gezet?

3 april 2020

Waar we de rente afgelopen weken al heel voorzichtig, met honderdsten procentpunten zagen stijgen, zien we deze week pas echt grote toenames in hypotheekrente, tot wel 0,3%. Driekwart van de geldverstrekkers verhoogt hun rentepercentage nog voor het weekend.

Verhoging met tiende procentpunten

Dan hebben we het niet alleen over kleine hypotheekaanbieders, maar juist ook over de grote spelers als ABN Amro, Rabobank en ING. Bij die eerste stijgen de rentes bij de belangrijkste rentevast periodes bijvoorbeeld met 0,2%. Veel van de rentepercentages blijven tussen de 1% en 2% schommelen, maar liggen dus wat hoger dan voorheen

Waarom stijgt de hypotheekrente juist nu?

Toen de impact van het coronavirus nog vooral buiten ons land merkbaar was, begin maart, daalden de rentes in eerste instantie nog. Vooral omdat beleggers hun geld veiliger wilden wegzetten en niet meer in aandelen, maar in staatsobligaties investeerden, dat drukte de rente. Inmiddels willen geldverstrekkers vooral hun marges beschermen, die onder druk staan door de onrust op de financiële markt.

Verdubbeling aanvragen

Er is waarschijnlijk nog een andere reden waarom de hypotheekrentes met zo’n stap omhoog gaan. In maart werden geldverstrekkers overspoeld met hypotheekaanvragen van mensen die – nu de rente nog zo scherp was – wilden oversluiten, vaak naar een andere aanbieder. Er was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal aanvragen, in vergelijking met de maand ervoor. Tijd dus om deze drukte wat in te dammen en de rente iets omhoog te gooien.

In perspectief

Het is ook goed de rentestijging in perspectief te plaatsen. Hoewel een plotse stijging van 0,3% veel lijkt, ligt de hypotheekrente nog steeds uitzonderlijk laag, zo rond de 2%. Ter vergelijking: begin januari lag het gemiddelde rentepercentage nog hoger. Voor de particuliere huizenkoper maakt een stijging van enkele tienden procentpunten ook weinig verschil, de maandlasten zullen vrijwel gelijk blijven.

Vanaf nu alleen maar rentestijgingen?

Of de bodem is bereikt, het dieptepunt qua rentepercentage voorbij is? Of de rente voorlopig alleen nog maar gaat stijgen? Daar valt nog weinig over te zeggen. Voorlopig blijven experts positief, de financiële markten reageren immers hoopvol op de vele hulpmaatregelen die zijn genomen. Wil jij het zekere voor het onzekere nemen? Onderzoeken of jouw hypotheekrente voordeliger kan? Laat je adviseren door onze experts!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Premievrij maken

Premie vrij maken is de mogelijkheid om, bijvoorbeeld bij voldoende waarde in een polis of voldoende overwaarde, een levensverzekering te laten doorlopen zonder er premies voor te betalen.