Hypotheekrente blijft voorlopig laag

19 oktober 2017

Recent deelden we al goed nieuws: de hypotheekrente zou voorlopig niet stijgen, zoals eerder wel werd vermoed. Het Economisch Bureau van de ABN Amro meent zelfs dat hij nog voor een langere periode laag blijft, tegen vele verwachtingen in.

ECB & lage inflatie

Al sinds het begin van de kredietcrisis probeert de Europese Centrale Bank de inflatie naar een hoger niveau te tillen. De inflatie blijft structureel laag, wat een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de economie. Hoe probeert de ECB die inflatie te verhogen? Door miljarden aan staats- en bedrijfsobligaties op te kopen, waardoor de lange rente kunstmatig wordt gedrukt.

Voorlopig ongewijzigd

Draghi, de president van de ECB, meldde in september dat het voornoemde opkoopprogramma voorlopig ongewijzigd blijft. De inflatie blijft namelijk achter. Velen verwachtten dat met het aantrekken van de economie de ECB snel de opkoop van obligaties zou willen afbouwen. Hierdoor zou de hypotheekrente ook weer gaan stijgen.

Voorspellingen van het Economisch Bureau

Het Economisch Bureau (van ABN Amro) verwacht wel dat de ECB vanaf begin 2018 wel voorzichtig gaat beginnen met het verlagen van het bedrag dat ze aankoopt (de afbouw van het opkoopprogramma). Hierdoor zal de lange hypotheekrente waarschijnlijk ligt stijgen.

Maar: waar eerder verwacht werd dat de 10-jaarsrente eind 2018 rond de 1,5% zou stijgen, ligt de verwachting nu anders. Het Economisch Bureau voorspelt dat de 10-jaarsrente maar 1,0% is gestegen eind 2018. Hierdoor valt ook de stijging van de lange hypotheekrente lager uit.

Profiteer nu nog van de lage hypotheekrente!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Transport

Het transport is het overdragen van eigendom.