Gaat de hypotheekrente nog verder dalen?

14 september 2017

Recent verlaagde de Duitse verzekeraar Allianz zijn rentetarief (met een looptijd van 30 jaar én NHG) naar 2,45%. Een uitzonderlijk, bijna historisch laag tarief. De verwachting is dat andere hypotheekverstrekkers zullen volgen. Waarom? Dit heeft te maken met ene Mario Draghi, de directeur van de Europese Centrale Bank.

Opkoopprogramma ongewijzigd

In het FD meldt de Nationale Hypotheekbond dat het heel uitzonderlijk is dat een dertigjaarshypotheekrente onder de 2,5% duikt. De verwachting is zelfs, zo meldt de bond, dat de rente nog iets verder zal dalen. Dit heeft alles te maken met de ECB. Afgelopen donderdag kondigde directeur Draghi aan dat het opkoopprogramma en de rente ongewijzigd blijven. Dit zet de deur open voor verdere verlagingen, zo menen kenners.

Daling is ingezet

Veel hypotheekverstrekkers verwachtten een dergelijke zet vanuit de ECB, al vijf weken op rij dalen de hypotheekrentes daarom weer. Deze dalingen hebben niet alleen maar te maken met de uitspraak van Draghi. Ze zijn ook een reactie op de hypotheekrentestijgingen die in juli werden doorgevoerd. Toen dacht men nog dat de ECB snel kon gaan starten met de afbouw van het opkoopprogramma.

Andere redenen

Wat ook invloed heeft op de dalende hypotheekrente, is dat het hypotheekseizoen net weer is geopend, waarop de tarieven scherper worden en de marges kleiner. Met de spanningen tussen Noord-Korea en de VS vluchtten veel beleggers daarnaast naar veilige staatsobligaties, ook dit drukte de hypotheekrente.

Of toch geen blijvende daling?

Niet iedereen is even optimistisch wat de daling van de hypotheekrente betreft. Zo werd het FD er ook op gewezen dat Draghi een keer duidelijkheid moet geven over het afbouwprogramma. Misschien zelfs nog wel dit jaar. Dan gaat de rente juist weer omhoog. Maar voorlopig lijkt er geen vuiltje aan de lage hypotheekrente-lucht.

Ook profiteren van deze historisch lage rente? Laat je informeren door één van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.