Klik hier om WhatsApp te openen

Hypotheekrente blijft stijgen

15 juni 2022

Eind vorig jaar zagen we historisch lage hypotheekrentes van nog geen 1%, maar inmiddels kan niemand er meer omheen: de rentes stijgen, en niet zo’n beetje ook. Per vrijdag 17 juni stijgen de hypotheekrentes, bij sommige aanbieders wel met 0,4%. Voor 10 jaar rentevast (zonder NHG) vragen bepaalde geldverstrekkers dan 4% rente.

Waarom stijgen de hypotheekrentes?

Er is wereldwijd meer economische onzekerheid, dat ten eerste. De inflatie loopt ontzettend op en centrale banken komen daarop in actie, waardoor de kapitaalmarktrente flink oploopt. De hypotheekrente volgt normaliter deze trend. De Nederlandsche Bank verwacht dat de (variabele) hypotheekrente in 2024 op 3,8% uitkomt, eind 2021 lag die nog op 1,7%. Een vergelijkbare snelle stijging is lang geleden: tussen 2005 en 2008 schoot de hypotheekrente net zo hard omhoog.

Stijgen de maandlasten net zo hard met de rente mee?

De stijgende hypotheekrente zorgt bij veel woningzoekers voor de nodige stress: hoe gaan mijn maandlasten eruitzien als ik nu een hypotheek afsluit? Het is goed om te weten dat de maandlasten niet één op één meestijgen met de hypotheekrente. De hypotheekvorm die tegenwoordig het meest wordt afgesloten, de annuïteitenhypotheek, dempt dat effect, samen met de renteaftrek.

Hypotheekrente vastzetten of juist niet?

Moet je in een onzekere tijd op de hypotheek- en woningmarkt je rente voor lange tijd vastzetten (tegen een hoger tarief), of juist kiezen voor een kortere rentevaste periode of zelfs een variabele rente? Het heeft allemaal te maken met jouw persoonlijke situatie en jouw leencapaciteit. Laat een van onze ervaren adviseurs hierover meedenken! Zelf ervaren we dat klanten ten opzichte van vorig jaar vaker 10 jaar in plaats van 20 jaar vast afsluiten.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De kapitaalmarktrente lijkt op het moment iets te stabiliseren, maar het is voor experts moeilijk te voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen. DNB verwacht een doorstijging naar in ieder geval 3,8% in 2024. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de rente binnenkort gaat dalen.

Hoe kom ik als huizenkoper nog aan een voordelige hypotheek?

Heb je een huis op het oog, zorg dan dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt met een van onze adviseurs. Dan kan zij of hij al het benodigde papierwerk regelen en de hypotheek aanvragen zodra je een koopovereenkomst hebt. Het renteaanbod dat op dat moment geldt, is leidend in de hypotheekaanvraag. Ook al duurt de behandeling van de aanvraag nog een aantal maanden, blijft het scherpe renteaanbod van het moment van aanvragen staan.

Auteur: Francis Boer